Preminula Milka Babović

Pratite nasTelegramOdyssey
Milka Babović, bivša jugoslovenska atletičarka i sportska novinarka, preminula je u Zagrebu u 93. godini.

Kako su preneli hrvatski mediji, ona je preminula od posledica komplikacija hroničnih bolesti uzrokovanih virusom korona.

Milka Babović je u bolnici provela poslednja dva i po meseca života.

Rođena je 27. septembra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živela od 1948. godine gde je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu.

Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i fizičko vaspitanje, hrvatski i nemački jezik. Govorila je engleski i nemački, a služila se francuskim i ruskim

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953.u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama.

Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi „Sportskih novosti“ tri puta je bila proglašena za najbolju hrvatsku sportistkinju, a dva puta je tu nagradu dobila na nivou Jugoslavije.

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom kao spoljni saradnik. U početku je pisala za „Narodni sport“ , kasnije učestvovala u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno sarađivala s „Vjesnikom“, „Slobodnom Dalmacijom“, „Oslobođenjem“ i nizom drugih časopisa.

Od 1957. bila je stalno zaposlena na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, sarađivala je sa svim programima TV Zagreb.

Pokrenula je prvo jutarnje vežbanje uz TV ekran (emisija „Vežbajte s nama“) 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji „Porodica i domaćinstvo“ je organizovala prvu modnu reviju u studiju.

Sarađivala je i na emisiji „Pionirski mozaik“ (Mendo i Slavica) u delu o sportu.

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreb „Telesport“, koja se poput okruglog stola aktivno bavila fizičkom kulturom kulturom i sportom.

Mnogi poznati sportisti, treneri, pedagozi, lekari i političari progovarali su u emisiji o rekreaciji, vrhunskom sportu, opasnostima, lepoti, o dopingu, o školskom sistemu fizičke kulture, o dvoranama… Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radila je i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Incbruku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. bila je zamenica voditelja Pres centra.

Tokom karijere kao komentatorka je pratila atletiku (6 EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje. Za vreme OI u Lejk Plasidu 1980. radila je kao instruktor EBU (Evrovizije) u obliku pomoći u organizaciji prenosa sa OI.

Za potrebe OI u Sidneju 2000. učestvuje u izradi sistema za praćenje modernog petoboja, a za Salt Lejk Siti (ZOI 2002.) za potrebe sistema praćenja klizanja.

Istovremeno s radom na TV Zagreb učestvuje i u drugim redakcijama, uređuje i rubriku o sportu u dečjem listu „Smib“ (od 1970-1981.), bila je saradnica „Plavog vjesnika“, a sarađivala je i u drugim novinama i časopisima. Bila je koautor dela Hrvatske opšte enciklopedije (slova „H“ i „I“), i članica uređivačkog odbora stručnog časopisa „Istorija sporta“ (izlazio 1970-1999).

Babovićeva je bila predsednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978., a u dva mandata bila je članica Jugoslovenskog olimpijskog odbora.

​► Hrvat neće Srbina za selektora: Vujovićevi trenerski kvaliteti ravni su nuli

► Maljković: Da ne odemo u Tokio bi bio istorijski neuspeh

► Srbija je zbog ljubavi dobila šampiona, a „mogao je da ode bilo gde“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala