Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobile zeleno svijetlo skupštinskog odbora

© Sputnik / Nebojša PopovićZakonodavni odbor Skupštine Crne Gore
Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjednica Zakonodavnog odbora crnogorskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama zakona o slobodi vjeroispovjesti obilježena je veoma oštrim tonovima opozicije koju su izmjene zakon o slobodi vjeroispovjesti okarakterisale kao “atak na Crnu Goru” i prepisivanje najvrednije crnogorske imovine na ime “druge države”.

Sa druge strane, nova vlast je poručila da se više nikada u Crnoj Gori neće donositi odluke koje su u suprotnosti sa  većinskom voljom građana.

Predstavnik predlagača ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je obrazlažući Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kazao da su razlozi da se u postojećem važećem Zakonu nalaze norme koje su očigledno neustavne i koje su nelegitimne.

“Nelegitimne u smislu neodobravanja i jasnog protivljenja građana. Njihova očigledna nesaglasnost sa osnovnim pravnim standardima. Dva su glavna problema. Prvi se tiču imovinsko pravnog spora. U predlogu izmjena eliminisanjem normi 62,63, 64 uklanja se pravni hibrid o dokazivanju vlasništva nad imovinom. Predložene norme u izmjenama i dopunama vraćaju pravnu sigurnost crkava i vjerskih zajednica. Imamo odredbe koje su vezane za registraciju koji bi trebalo da služi pravnoj sigurnosti. Međutim u ovom zakonu je izvršena namjerna i zlonamjerna konfuzija. Zakon je sam po sebi kontradiktoran. Sproveden je cilj uvođenja diskriminacije".

S obzirom da se radi o hitnosti sprovedene su, kazao je Leposavić, intenzivne konsultacije gdje su vjerske zajednice dale svoje sugestije.

“Apsolutno sam siguran da se uspjelo da se liberalni karakter zakona održi, i da nema diskriminacije između vjerskih zajednica”, poručio je Leposavić.

Opozicija: Zakon udar na Crnu Goru

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović je kazala da ne postoje nelegalne i nelegitimne pravne norme. Ona je dodala da je novi zakon neustavan jer je “pisan u Crkvi druge države”.

"Uvaženi ministre, samo tri dana nakon što ste sjeli u stolicu ministra imali ste spreman zakon. Nećemo vam dozvoliti da se zakoni ove države pišu u drugoj državi i da okupirate Crnu Goru. Pozivate se na član Ustava koji uopšte ne postoji i na član zakona o državnoj upravi koji uopšte ne postoji. Ovaj zakon je suprotan Ustavu jer je udar na Crnu Goru", kazala je Vuksanović.

Ona je dodala da im Načertanije nikada neće bliže od ustava knjaževine Crne Gore,  te prebacila da se o izmjenama zakona nije razgovaralo sa CPC.

Vuksanovićeva je izmjene zakona o slobodi vjeroispovjesti nazvala okupacijom Crne Gore i asimilacijom Crnogoraca.

Dragutin Papović(DPS) kazao je da je vladika Joanikije javno izjavio da su “naši pravnici” uradili.izmjene zakona.

“SPC je javno priznala da je ona predlagač zakona, a Leposavić je samo zastupnik SPC. Ovaj predlog zakona je pravno nasilje nad ustavnim poretkom Crne Gore", kazao je poslanika DPS-a I naveo da je ovo “uvođenje neformalne teokratije u Crnoj Gori”.

Prethodna vlast obmanula građane da je zakon u skladu sa preporukama Venecijanske komisije

Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore najviše se osvrnuo na činjenicu da je prethodna Vlada obmanula javnost da je zakon imao zeleno svjetlo venecijanske komisije, navodeći da nije tačno da su uvaženi prijedlozi Venecijanske komisije.

"Tadašnja vlast je grubo obmanula građane Crne Gore. Nemojte se pozivati na Venecijansku komisiju jer imate toliko preporuka koje nijeste uvažili da je to skandalozno".

Vuksanović Stanković iz SDP je odgovorila da je ukoliko se zakon izglasa, završeno sa građanskom Crnom Gorom.

Nikada više protiv većinske volje građana

Marko Kovačević (NSD) poručio je da više nikada nećemo donositi odluke koje su u suprotnosti sa  većinskom voljom građana, kao sto je bio slučaj sa priznanjem Kosova i ulaska u NATO.

Martinović je iz Demokrata je dodao da  mišljenje Venecijanske komisije jasno a to je da  teret dokazivanja nije na onome ko ima pravi svojine već na onome ko tvrdi da je ta imovina njegova.

© Sputnik / Nebojša PopovićBurna rasprava na sednici Zakonodavnog odbora povodom izmena Zakona o slobodi veroispovesti
Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobile zeleno svijetlo skupštinskog odbora - Sputnik Srbija
Burna rasprava na sednici Zakonodavnog odbora povodom izmena Zakona o slobodi veroispovesti

“Previše preporuka Venecijanske komisije nije uvaženo”, ocijenio je Martinović uz opasku da se raduje se što će doći do promjene zakona koji je kao nikad u istoriji podijelio crnogorsko društvo.

“Sve sporove koje je država vodila protiv Crkve ona je i izgubila. Kome će Crkve pripadati u narednom periodu neće odlučivati niko osim sudovi”, kazao je Martinović.

Ministar pravde Vladimir Leposavić odlučio je da ne odgovara na komentare koje su iznijeli predstavnici opozicije.

Glasovima sedam poslanika vladajuće većine Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasnio se da je Predlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Rasprava u Skupštini 28. decembra

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je Skupštini da se dopuni dnevni red sjednice Skupštine Crne Gore, zakazane 28. decembra, sa Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ovaj prijedlog Krivokapić je dostavio predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala