Da li je Srbija već na putu ka „istorijskom neuspehu“?

© Foto : KSS / Marko MetlasBogdan Bogdanović i Nikola Jokić
Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je nova sezona NBA lige tek počela, o implikacijama njenog završetka se već polemiše.

NBA je ove godine počela 22. decembra, nikada kasnije, zbog toga što je prethodna sezona odložena zbog pandemije virusa korona.

Iako su igrači zahtevali početak u januaru, najbolja košarkaška liga na planeti nije mogla da popusti, a jasno je i zašto.

Posledice korone osetile su i Olimpijske igre, prvobitno planirane za ovu, ali odložene za narednu godinu.

NBA je ujedno i smanjila broj utakmica u regularnom toku sezone sa 82 na 72, ali će uprkos tome kraj biti jako blizu početka OI.

Regularni deo NBA bi trebalo da se završi 16. maja, a kvalifikacioni turniri za Igre (na kojima, podsetimo, Srbija brani srebrnu medalju) su zakazani za 29. jun.

Problem nastaje kada se u obzir uzme plej-of NBA lige, koji počinje 22. maja i traje do 22. jula.

Dakle, plej-of NBA će trajati dok se budu održavali kvalifikacioni turniri za OI, kojih je jedan od domaćina i Beograd.

„Regularna sezona završava se u maju, pa će skoro polovina timova biti bez obaveza od tada. Njihovi igrači će moći da igraju u kvalifikacijama. Biće nekih igrača koji će biti sa NBA timovima tokom kvalifikacija“, rekao je drugi čovek NBA lige Mark Tejtum.

Ukoliko igrači budu i dalje imali obaveze tokom doigravanja oni nikako neće moći da pomognu svojim reprezentacijama tokom kvalifikacija, pa će one biti značajno oslabljene.

Među tim reprezentacijama je i Srbija, koja će igrati protiv Dominikanske Republike i Novog Zelanda, odnosno Portorika, Italije i Senegala.

Srbija broji šest NBA igračaNikolu Jokića (Denver), Bogdana Bogdanovića (Atlanta), Nemanju Bjelicu (Sakramento), Alekseja Pokuševskog (Oklahoma), Bobana Marjanovića (Dalas) i Alena Smailagića (Golden Stejt).

Najveći problem dolazi zbog Jokića i Bogdanovića, koji će gotovo sigurno biti u plej-ofu i u svojim ekipama imati veoma bitne uloge.

Denver je prošle godine bio deo finala Zapadne konferencije, dok je Atlanta ekipa koja iz senke može da uradi isto ove sezone na Istoku.

Ukoliko neka od ekipa ispadne posle prve runde, njihov igrač će teoretski imati vremena da se pridruži reprezentaciji, ali u tom slučaju neće imati maltene nikakav značajan odmor.

Nikola Jokić i Majk Meloun - Sputnik Srbija
Veliki novac promenio je mnoge, ne i Nikolu Jokića

Ukoliko neko od igrača bude igrao u velikom finalu, možda će se suočiti sa tim problemom da Olimpijske igre počinju 23. jula, svega jedan dan nakon, kako je projektovano, poslednje utakmice u sezoni.

Bjelica će i ove godine imati solidnu ulogu u Kingsima, ali je veliko pitanje da li će njegova ekipa izboriti plej-of.

Što se Marjanovića tiče on će sigurno biti deo Dalasa u doigravanju, a koliko daleko može da dogura ekipa iz Teksasa teško je predvideti.

Ekipe Smailagića i Pokuševskog nisu sigurne u plej-ofu, a i pitanje je da li će ih selektor Igor Kokoškov uopšte uvrstiti u sastav.

Ne potencijalno nemili secnario ukazao je i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, nekada trofejni košarkaški stručnjak.

On je istakao da Orlovi imaju potreban kvalitet za plasman na Igre, kao i tu prednost igranja kod kuće, u Beogradu.

Dušan Ivković - Sputnik Srbija
Ivković i Žeravica nominovani za ulazak u Kuću slavnih

„Po kvalitetu naših igrača bi trebalo da odigramo mnogo, mnogo slabo da bi ostali kod kuće, bez učešća na OI. Mislim da bi to bio istorijski neuspeh. Veliki ulog je tu - svaki dobar igrač i trener kažu: 'Ima raznih utakmica po značaju, ali ono što se ne sme izgubiti (su Olimpijske igre prim. aut.)'. Mislim da će rukovodstvo Saveza to ispuniti“, izjavio je Maljković.

Nije sporno da naša reprezentacija ima veliki kvalitete i bez NBA zvezda, ali odlazak na Olimpijske igre nije nešto sa čime bi bilo ko voleo da se „kocka“, odnosno da sebi za isto ne da najveće moguće šanse u tom trenutku.

Koliko god situacija bila komplikovana, deluje da druge opcije koja bi značajno olakšala život igračima nije bilo.

Pomenuti Tejtum je od početka pandemije virusa korona bio u bliskom kontaktu sa Andreasom Zagklisom, generalnim sekretarom FIBA.

„Pričali smo i sa Međunarodnim olimpijskim komitetom. Naša sezona se završava pre OI, a FIBA je pomerila kvalifikacione turnire, u saradnji sa MOK-om, kako bi posle dogovora sa nama igrači iz NBA mogli da učestvuju na njima“, objasnio je Tejtum novinarima.

Problem neće imati samo Orlovi, već i brojne druge evropske reprezentacije.

Slovenija najverovatnije neće moći da računa na Luku Dončića, Grčka na dvostrukog MVP-a lige Janisa Adetokumba, Hrvatska na Bojana Bogdanovića, Darija Šarića...

U nezahvalnoj situaciji biće i Amerikanci, kao i selekcije koje su se već kvalifikovale na OI, pošto će biti dosta problematično igrati u Tokiju samo nekoliko dana nakon završetka sezone.

Taj problem, pak, ostaje rezervisan samo za finaliste, ali će i ostalim učesnicima plej-ofa odmor biti značajno skraćen.

NBA ima 107 stranih igrača, od toga – šestoricu iz Srbije

Haos u Hjustonu sprečio debi srpskog jednoroga

Tripl-dabl tragičara Jokića, Bogdanović debitovao u pobedi Atlante /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala