Ivković i Žeravica nominovani za ulazak u Kuću slavnih

© AP Photo / Thanassis StavrakisDušan Ivković
Dušan Ivković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dušan Duda Ivković i Ranko Žeravica, legende srpske košarke, nominovani su za ulazak u Kuću slavnih.

Proslavljeni treneri mogli bi naredne godine da budu deo prestižnog društva u Springfildu.

Ivković je kandidovan prvi put, dok je Žeravica, koji je preminuo 2015. godine, i ranije bio deo nominovanih.

Ivkovića i Žeravicu je predložio Internacionalni komitet – uz Tala Brodija, Alfonsa Forda, Džekija Šazalona, Đuzepea Gergiju, Semena Halipskog, Vladimira Kondrašina, Tonija Kukoča, Eduarda Lamasa, Markosa Leitea, Simona Mizrahija, Alda Osolu, Amorija Pasosa, Dena Pitersona, Miguela Sainca i Toga Soareša.

​Ivković je karijeru počeo u Radničkom, ali prvi seniorski tim koji je vodio bio je beogradski Partizan i sa njima je osvojio titulu Jugoslavije, Kup i Kup Koraća (sadašnji Evrokup).

Tokom karijere je bio i selektor Jugoslavije, kasnije i Srbije, osvojivši pet zlatnih medalja i tri srebrne uključujući i čuveni Eurobasket 1995. godine u Atini.

Duda je u karijeri osvojio sve što se može osvojiti – dve Evrolige, šampionske titule gde god je bio trener, a i njegov doprinos svetu košarke, mimo ličnih priznanja, je nemerljiv.

Žeravica je trenersku karijeru počeo u Radničkom iz Beograda, nakon čega je prešao na rad sa reprezentacijom Jugoslavije.

​Usledilo je nekoliko godina u Partizanu, Barseloni i Puli, a potom i šestogodišnji angažman u Crvenoj zvezdi. Kasnije je radio u brojnim evropskim klubovima, a u jednom trenutku se ponovo vratio u crveno, odnosno crno-beli tabor.

Marko Simonović, košarkaš Zvezde - Sputnik Srbija
Debakl Zvezde u Rusiji!

Kao trener je osvojio ligu Jugoslavije 1996. i Kup Koraća 1978. godine što se tiče klubova, dok je sa reprezentacijom došao do zlata na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i Svetskom prvenstvu 1970. u Ljubljani.

Aleksandar Nikolić i Bora Stanković, ljudi odgovorni za najveće uspehe i početke jugoslovenske košarke, ranije su primljeni u Kuću slavnih, dok su istu čast dobili i proslavljeni reprezentativci Vlade Divac i Dražen Dalipagić.

Zabranili mu da se vrati kući i krivicu svalili na Miška Ražnatovića?!

Maljković: Da ne odemo u Tokio bi bio istorijski neuspeh

Britanijo, ko je, zapravo, „kovidiot“?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala