Čuveni teniseri stali u odbranu „prognanog“ Đokovića

© AP Photo / Seth WenigNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Asocijacije profesionalnih tenisera (ATP) da Novaku Đokoviću zabrani povratak u Savet igrača donela je veliki broj kritika.

Tim Henman i Pol Meknemi, nekadašnji britanski odnosno australijski teniser, su se dotakli političkog momenta u svetu tenisa, odnosno učešću Đokovića u istom.

Srpski teniser je nedavno objavio da je odustao od trke za predsedničko mesto ATP Saveta igrača, na kojem je bio pre nego što je podneo ostavku ranije ove godine.

On se povukao sa te pozicije jer je osnovao svoju Asocijaciju za predstavljanje tenisera i teniserki (PTPA), ali su ga igrači ponovo kandidovali.

ATP je rešio da mu stane na put, pa je promenio pravila tako da igrači koji su u nekoj drugoj organizaciji iste funkcije ne mogu da budu članovi Saveta.

„Bio sam mnogo tužan kada sam pročitao da je najboljem teniseru sveta zabranjeno da predstavlja svoje ljude“, saopštio je Meknami, koji je svojevremeno bio jedan od začetnika uspona autralijskog tenisa.

Četvorostruki Grend slem šampion u dublu je oštro kritikovao ATP, podsetivši tu organizaciju na neka ranija vremena.

„Ovo nikada nije bilo, niti će biti ono čemu bi trebalo da teži ova organizacija. Osnivače ATP-a, uključujući i pokojnog legendarno Artura Eša, bi bilo sramota“.
© AFP 2023 / TORSTEN BLACKWOODRodžer Federer, levo, i Pol Meknami, desno (slika iz 2004.)
Čuveni teniseri stali u odbranu „prognanog“ Đokovića - Sputnik Srbija
Rodžer Federer, levo, i Pol Meknami, desno (slika iz 2004.)

Novak je PTPA osnovao jer je mislio da igrači nisu dovoljno zaštićeni, odnosno da nemaju adekvatnu reprezentaciju na teniskoj turneji.

Krenuo je sa muškarcima, nešto kasnije pridodao veliki broj žena, a sve sa ciljem da tenis bude pristupačniji i isplativiji onima kojima je to najpotrebnije.

ATP je kao glavni problem naveo konflikt interesa, što, ako čitate između redova, znači da Novaka smatraju suprotstavljenom stranom s obzirom da bi i Savet i PTPA trebalo da imaju isti cilj.

Novak je u svom saopštenju naveo da „se nada da će se ovo pravilo primenjivati u svim nivoima strukture ATP".

Javnost je taj komentar shvatila kao skretanje pažnje na to da se ATP odlučio na ovakav potez ne kako bi zaštitio sopstveni integritet, već kako bi Novaka udaljio od Saveta – i ni zbog čega drugog.

Godinama pojedini članovi teniskog sveta ne veruju da su teniseri ti koji su najbitniji u celoj priči, pa se zato traže promene.

„Ako mene pitate PTPA nije toliko luda ideja ako razumete strukturu. ATP je čudno strukturiran jer ga 50 odsto čine igrači, a 50 odsto turniri. Tako da, ako ste predsedavajući u toj organizaciji, teško je da svima udovoljite. Zbog toga ideja da igrače zastupa neka jedinstvena organizacija nije suluda“, istakao je Henman za „Tenis“.

​Čuveni Britanac je pružio podršku Đokoviću, ali pronašao i mesta za kritiku.

„Ono što je meni zasmetalo je to što je, ako mene pitate, pogrešio sa tajmingom. Objavio je nastajanje PTPA usred pandemije. Mislim da je to bilo vreme tokom kojeg je trebalo da se svi drže zajedno, to je najveći problem za mene“, dodao je nekada četvrti teniser sveta.

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija
I „velika trojka“ ima rok trajanja

Naredna godina je za tenisere, kao i za sve, puna neizvesnosti. Turniri se polako planiraju, ali ni zvanični rasporedi više nisu sigurni jer korona može da odloži šta god želi, kada god želi.

Da li je Novakov tajming bio loš ili tajming za univerzalno dobre stvari može biti isključivo dobar je pitanje koje je legitimno postaviti, baš kao i zapitati se da li se najboljem teniseru sveta, koji juri silne rekorde i bori se za najveće trofeje, isplati da se bavi teniskom politikom.

Bilo kako bilo, Novak Đoković donosi sam svoje odluke i slobodno možemo da zaključimo da ne planira da odustane od onoga u šta veruje.

Novak doneo odluku o svojoj „političkoj" budućnosti

Britanijo, ko je, zapravo, „kovidiot“?

Federer se vraća? /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala