I „velika trojka“ ima rok trajanja

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANNovak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je tokom prethodne sezone Rodžer Federer nastupio na samo jednom turniru, neretko je bio glavna svetskih medija.

Švajcarski teniser naredne godine ulazi u petu deceniju života, ali se i dalje nalazi među pet najboljih tenisera sveta. I dalje konkuriše za najprestižnije trofeje.

Tako mu je i dodeljena nagrada za omiljenog tenisera u izboru navijača iako je odigrao samo jedan turnir – Australijan open gde je ispao u polufinalu.

Da Federera vole više nego ikog ikada u svetu tenisa svima je jasno, pa se zato dešavanja oko njega analiziraju i kada njega, uslovno rečeno, nema.

Šta će biti kada se Federer vrati je pitanje koje se postavlja sve češće i češće. I nije prvi put da se to dešava u njegovoj karijeri.

Dobar deo 2016. godine Rodžer je propustio zbog nekoliko povreda, ali se 2017. vratio u velikom stilu. Baš zbog toga se povlači paralela između te i sezone koja je pred nama.

„Federer nema problem da se vrati tenisu i kada nekoliko nedelja ne dotakne reket, veoma lako mu se povrati osećaj. To možda deluje kao prirodni talenat, ali to nije nešto što dolazi tek tako: to je hiljade i hiljade sati napornog rada“, izjavio je Rodžerov trener i prijatelj Ivan Ljubičić za italijanski „Teniski magazin“.

Rodžerov povratak ne teče onako kako se očekivalo, odnosno kako su se u njegovom timu nadali.

Povratak na teren, to jest povratak treninzima, je nekoliko puta odložen, a jedno vreme se verovalo da će on već 1. januara biti spreman da se vrati na Tur.

Ipak, kako stvari stoje, moguće je i da propusti Australijan open, koji je pomeren za 8. februar, ali se za sada veruje da će najbolji sportista u istoriji Švajcarske kročiti na teren u Melburnu.

Što se Švajcaraca tiče, oni vape za Federerom, a o tome govori podatak da je pokrivanje teniskih događaja i dešavanja zauzimalo duplo manje prostora u tamošnjim medijima ove, nego prošle godine.

Analiza jednog švajcarskog lista je čak išla toliko daleko da je rekla da su Nadalova titula na Rolan Garosu, Đokovićeve „dogodovštine“, Timov prvi Grend slem i Medvedevov dominantni kraj sezone bili samo nebitno zamajavanje u izostanku petog tenisera planete.

„Rodžer je neverovatno motivisan. Mnogi se pitaju kako je moguće da i dalje igra, teško im je da shvate da on i dalje uživa u igri i želi da ostvaruje velike pobede. Cilj mu je da se takmiči sa najboljima i da se vrati na nivou na kojem je bio pre povrede“, dodao je Ljubičić.

To što Federer igra na najvišem nivou i sa 39 godina je, blago rečeno, fascinantno. To što i dalje ima motivaciju da se bori za grend slemove i ostale trofeje je još fascinantnije.

Da je Rodžer pre par godina rešio da završi karijeru niko mu ne bi zamerio. Penzionisao bi se kao u tom trenutnu najveći svih vremena (GOAT) i ostavio zaostavštinu kakvu niko nikada, do tog trenutka nije.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Britanijo, ko je, zapravo, „kovidiot“?

Sada, iako je i dalje motivisan, Rodžer ipak ima tri godine više nego tokom prethodne pauze. A tri godine u njegovim godinama ima mnogo veću težinu nego za nekog dvadesetogodišnjaka.

Sve bliže i bliže smo svetu bez Rodžera Federera, a, budimo realni, ni Novak Đoković ni Rafael Nadal ne bi bili to što jesu da nije bilo njega. Tenis ne bi bio tu gde jeste da nije bilo njega.

Ipak, potrebno je istaći da tenis neće „umreti“ bez Rodžera, iako to pomenuti švajcarski portal misli.

Novak je i dalje tu – i biće još neko vreme. Za Rafu isto važi, a prošle sezone smo videli da se generacija koja nije više toliko mlada ipak polako budi. Zakasnelo, možda, ali šta je - tu je.

Ukoliko pandemija virusa korona to dozvoli, naredne sezone gledaćemo sva četiri Grend slema i stručnjaci tvrde da je 2021. konačno godina u kojoj će se neko ko nije član „velike trojke“ njima pridružiti u osvajačkim pohodima.

Da, Tim je prošle godine osvojio US open, ali na njemu nije bilo ni Federera ni Nadala, dok je Đoković diskvalifikovan zbog toga što je nenamerno napucao linijskog sudiju lopticom u vrat.

Ove godine Federer je najavio da planira da, pored Australijan opena, igra na US openu, Olimpijskim igrama i turniru u Haleu.

Đoković i Nadal će, pored njega, sve više i više dozirati svoje pojavljivanje na turnirima. A tenisu je potrebno da neka „nova krv“ zablista kada je najbitnije, protiv koga je najbitnije.

Jer Federer, kao ni Novak i Rafa, neće biti tu doveka.

Švajcarac „udario“ na Đokovića: „On je reinkarnacija Antihrista“

Novak doneo odluku o svojoj „političkoj" budućnosti

Francuzi više pišu o Đokoviću nego o Zidanu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala