Ruski bombarder šeste generacije dobija novi motor - za više sati leta

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationPAK DA - ruski bombarder šeste generacije
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi prototip motora za strateški ruski bombarder PAK DA, nazvan „Proizvod RF“, sastavlja se u preduzeću „ODK-Kuznjecov (deo Ujedinjene korporacije za motore „Rosteh“), saopštio je zamenik generalnog direktora Aleksej Soboljev.
„Prvi motor je već napravljen, sada se montira i biće spreman za testiranje početkom sledeće godine“, rekao je Soboljev.

Kako navodi, motor je rezultat opsežne saradnje gotovo svih preduzeća koja pripadaju preduzeću „Kuznjecov“.

„Ova saradnja nam je omogućila da u kratkom roku završimo projekat. Dokumentacija je završena, a paralelno s tim, proizvod je dizajniran u potpunosti digitalno, što nam je omogućilo da brzo pokrenemo proizvodnju prvog prototipa“, rekao je i dodao da će sledeće godine za ispitivanje biti proizvedeno još nekoliko motora.

Tu-160 - Sputnik Srbija
PAK DA, novi ruski strateški bombarder — deo „nuklearne trijade“ /video, foto/

Generalni projektant preduzeća Pavel Čupin je izjavio da se ispitivanja perspektivnog motora mogu odvijati i u sklopu leteće laboratorije.

„Što se tiče leteće laboratorije, regulatorna dokumentacija podrazumeva ispitivanje motora i u letećoj laboratoriji i na posebnim štandovima - termičkoj komori pod pritiskom koja reprodukuje visinske uslove“, izjavio je Čupin.

Perspektivni vazduhoplovni kompleks velikog dometa (PAK DA) šeste generacije trebalo bi da bude pušten u upotrebu do 2027. godine.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Rusije Alekseja Krivoručka, trebalo bi da zameni avion velikog dometa Tu-95 u vazduhoplovnim snagama. Planira se izgradnja novog bombardera pomoću stelt tehnologije. Očekuje se da će glavni i rezervni elektronski sistem motora omogućiti da avion leti do 30 sati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala