„Otkazao bih današnji let iz Londona“: Tiodorović o novom soju virusa

© AFP 2023 / EDMOND TERAKOPIAN Terminal na aerodromu Hitrou, London
Terminal na aerodromu Hitrou, London - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da bi, da se on pita, otkazao današnji let iz Londona i istakao da bi odluka Srbije o prekidu avio-saobraćaja sa Londonom bila dobra, sa stanovišta zaštite stanovništva od novog soja virusa korona.

„Vrlo je važno da pratimo takoreći iz sata u sat kretanje sa novim mutacionim oblikom virusa u Velikoj Britaniji, koji se pojavio i u nekim državama u EU“, rekao je Tiodorović za RTS.

Na pitanje koliko je opasan taj mutirani virus, on je odgovorio da se o njemu za sada malo zna.

Dauning strit u Londonu - Sputnik Srbija
Potvrđen u pet zemalja: Šta je poznato o novom soju virusa korona koji je uznemirio svet
„Naučnici i virusolozi koji ga direktno prate i kažu da nema nekih karakteristika zbog kojih bi trebalo da strahujemo. Međutim, on se lakše širi, što je dovoljna karakteristika da se ipak obrati pažnja na njega“, ukazao je Tiodorović.

On je naglasio da treba imati u vidu i druge zemlje u kojima je novi soj potvrđen, kao i tranzitni saobraćaj, koji bi takođe mogao da uveze tu mutaciju u Srbiju.

U petak procena situacije

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Tiodorović je rekao da se u manjim kovid bolnicama uočava blagi pad broja prijema i više otpusta, ali da se u velikim, kliničkim centrima, pre svega u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu to ne uočava.

Podsetio je da će u petak Krizni štab ponovo da proceni kompletnu situaciju, i na osnovu toga da odluči da li će da produži mere koje su sada na snazi.

„Nadam se, možda sam i optimista da će to tako biti, neće valjda doći do toga da imamo pogoršanje jer ja ipak smatram da se ogroman broj stanovništva ponaša vrlo odgovorno u sprovođenju mera i mislim da zaslužuju svaku pohvalu“, rekao je Tiodorović.

On je kazao da ga brinu pozivi na doček Nove godine, navodeći da u ovom trenutku to predstavlja najveća opasnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala