Potvrđen u pet zemalja: Šta je poznato o novom soju virusa korona koji je uznemirio svet

© REUTERS / Toby MelvilleDauning strit u Londonu
Dauning strit u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanske vlasti potvrdile su postojanje novog soja virusa korona koji je otkriven tokom proučavanja genoma virusa kod pacijenata iz jugoistočnog dela Engleske. Tokom pandemije širom sveta uočeni su različiti sojevi, ali je ovo prvi put da se sugeriše da je mutacija promenila svojstva virusa. Do sada je prisustvo ovog soja potvrđeno u pet zemalja.

Novi soj virusa, prema navodima britanske vlade, širi se brže zbog čega su u Londonu i jugoistoku Engleske uvedene nove, rigoroznije mere četvrtog stepena koje će biti na snazi i za vreme božićnih praznika.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je ovaj soj virusa korona izolovan i u Danskoj, Holandiji i Australiji. Italijansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je registrovan i u toj zemlji. Italija je otkrila pacijenta zaraženog novim sojem virusa korona koji se vratio iz Britanije. Pacijent i njegov partner vratili su se iz Ujedinjenog Kraljevstva poslednjih dana letom koji je sleteo na rimski aerodrom Fijumićino i od tada su bili u izolaciji, saopštilo je italijansko ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Evropski savet organizovao je danas video konferenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju virusa korona prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Iako su u petak u EU institucijama u Briselu zvanično počeli praznični odmori, a većina EU zvaničnika i diplomata otputovala kućama, situacija sa širenjem novog soja virusa u Velikoj Britaniji izazvala je zabrinutost i vanredne konsultacije unutar EU 27.

Kao i na početku prvog talasa pandemije, pojedine zemlje članice samostalno su regovale na „nove loše epidemiološke vesti“ i zatvorile svoje garanice za putnike iz Velike Britanije.

Šta je do sada poznato?

  • Zdravstveni stručnjaci u Britaniji i dalje imaju malo informacija, ali ukazuju da se mnogo brže širi od drugih sojeva virusa korona. Britanski premijer Boris Džonson je rekao da je širi i do 70 odsto brže, ali naučnici tek treba da potvrde brojke.
  • Preliminarna teorija britanskih zdravstvenih vlasti ukazuje da je novi soj pretrpeo promene u proteinu koji se nalazi u šiljcima virusa preko kojih prodire u ćelije.
© REUTERS / CARL RECINEU Britaniji je do sada registrovano 1.000 slučajeva novog soja virusa korona — svi na jugoistoku Engleske.
Potvrđen u pet zemalja: Šta je poznato o novom soju virusa korona koji je uznemirio svet - Sputnik Srbija
U Britaniji je do sada registrovano 1.000 slučajeva novog soja virusa korona — svi na jugoistoku Engleske.
  • Za sada nema dokaza da je smrtonosniji od drugih sojeva virusa korona.
  • Trenutno, samo 1.000 slučajeva novog virusa korona je registrovano u Britaniji — svi na jugoistoku Engleske, a još uvek nije poznato da li se proširio i na druge delove zemlje.
  • Italija, Holandija, Francuska, Nemačka, Bugarska, Irska i Belgija su zbog toga otkazale sve letove iz Britanije. Belgija, koja je suspendovala i direktnu železničku liniju sa Londonom, možda će zabraniti ulazak državljanima Velike Britanije počev od 1. januara. Češka je uvela oštrije mere karantina za ljude koji stižu iz Velike Britanije. Austrija i Švedska takođe razmatraju zabranu letova.
  • O novom soju Kovida-19 London je obavestio Svetsku zdravstvenu organizaciju koja je saopštila da će obaveštavati članice i javnost o svemu što se sazna o karakteristikama i implikacijama ove varijante virusa.
  • Grupa naučnika koja savetuje britansku vladu objavila je da se ovaj soj virusa eksponencijalno širio i tokom perioda nacionalnog zaključavanja.

Novi soj korone pronađen i u Danskoj, Holandiji i Australiji

Novi soj korona virusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je u Danskoj, Holandiji i Australiji, saopštila je danas tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije Marija van Kerkhove.

„Prema informacijama koje Engleska deli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz Londona“, rekla je Marija van Kerkhove.

Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa „još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske“.

„Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo videti rezultate“, kazala je ona.

Marija van Kerkhove je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negde u svetu.

„Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo“, zaključila je predstavnica SZO.

Američki zdravstveni službenici nadgledaju novi soj virusa koji se pojavio u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavio je danas rukovodilac američke vojne zdravstvene službe Džerom Adams, dodajući da svaka mutacija pokazuje da ljudi moraju da nastave da štite sami dok čekaju vakcinaciju.

„Virusi mutiraju stalno“, rekao je Adams za CBS Njuz, prenosi Tanjug.

„Ako je ovo mutacija koja je zaraznija, to samo znači da moramo biti utoliko oprezniji dok čekamo da se vakcinišemo“, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala