Ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“: Dobrovoljcima se više neće davati placebo

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra daje vakcinu "Gam-KOVID-Vak" zdravstvenom radniku u poliklinici u Vladivostoku
Medicinska sestra daje vakcinu Gam-KOVID-Vak zdravstvenom radniku u poliklinici u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije dozvolilo je promenu formata postregistracionih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ – dobrovoljcima se više neće davati placebo, već samo prava vakcina, pošto je već dokazala svoju bezbednost, izjavio je direktor ruskog Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Ministarstvo zdravlja dozvolilo je da zaustavi... regrutovanje (dobrovoljaca za uvođenje placeba), jer je tamo sve dokazano, a pandemija je u toku i placebo uopšte nije dobar“, rekao je Gincburg.

On je precizirao da se placebo neće davati dobrovoljcima, a samo ispitivanje će se nastaviti.

„Ja bih sada identifikovao one koji su dobili placebo i koji su vakcinisani, ali da li će to omogućiti regulativa, još nije jasno“, rekao je direktor „Gameleja“.

Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija otkrila detalje o „lajt“ verziji vakcine protiv virusa korona

Gincburg dodao da su mnogi od onih koji su dobili placebo to otkrili pomoću testova i primili pravu vakcinu kako bi bili zaštićeni.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala