Rusija otkrila detalje o „lajt“ verziji vakcine protiv virusa korona

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Lajt“ verzija vakcina protiv virusa korona je prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve“, i nisu potrebne nikakve izmene u proizvodnoj tehnologiji, rekao je direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Ništa ne treba menjati. To je prosto prva komponenta vakcine“, objasnio je Gincburg.

On je istakao da će nakon vakcinisanja „lajt“ vakcinom pacijent verovatno imati imunitet tri do četiri meseca. Efikasnost vakcine je oko 85 odsto, a moguće je da kod starijih ljudi taj pokazatelj bude i manji, dodaje stručnjak.

„Formiranje imuniteta se može očekivati tri sedmice nakon vakcinisanja“, rekao je Gincburg.

Ističe se da tri meseca nakon vakcinisanja „lajt“ vakcinom protiv virusa korona pacijent može primiti i drugu komponentu vakcine „Sputnjik Ve“.

„Zaštita će biti produžena, to će biti potpuna vakcinacija“, rekao je naučnik.

Prema njegovim rečima, ruska „lajt“ vakcina protiv virusa korona isključiće mogućnost težih oblika te bolesti ukoliko se osoba ipak ponovo razboli nakon vakcinacije.

„Ukoliko se čovek razboli posle vakcinisanja lajt vakcinom, neće doći do teškog oblika bolesti. Uzročnik virusa se neće spustiti na pluća, sve će se završiti na nivou akutne respiratorne infekcije“, objasnio je Gincburg.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija razmatra mogućnost stvaranja „lajt vakcine“ u Centru „Gamaleja“ sa efikasnošću od 85 odsto, koja bi mogla da se koristi za vakcinaciju desetina miliona Rusa odjednom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala