Britanski naučnici: Deca podložnija zaražavanju novim sojem virusa korona

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaŽena nosi masku zbog koronavirusa
Žena nosi masku zbog koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članovi savetodavne grupe britanske vlade NERVTAG tvrde da su deca najverovatnije podložnija zaražavanju mutiranim virusom korona, u poređenju sa njegovim prethodnim sojevima, ali da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji.

Tu tezu izneo je epidemiolog Nil Ferguson, profesor na Kraljevskom koledžu London i član NERVTAG-a, piše „Dejli mejl“, napominjući da ona još nije dokazana.

Ferguson navodi da je broj zaraženih novim sojem virusa korona među decom mlađom od 15 godina mnogo veći, u poređenju sa brojem zaraženih drugim sojevima korone u istoj starosnoj grupi, ali nije naveo tačne podatke.

On je rekao da je moguće da je novi soj virusa nazvan B.1.1.7, koji se pojavio tokom novembarskog karantina, u vreme prvog školskog polugodišta, nastao zbog toga što je ova varijanta efikasnija u zaražavanju dece nego raniji oblici Kovida-19, preneo je Tanjug.

Dauning strit u Londonu - Sputnik Srbija
Potvrđen u pet zemalja: Šta je poznato o novom soju virusa korona koji je uznemirio svet
Naučnici smatraju da je novi virus infektivniji za 50 do 70 odsto, ali ne veruju da je smrtonosniji, niti da izaziva teže oblike bolesti kod dece i odraslih.

Deca su do sada virusom korona bila zaražena u mnogo manjem broju nego što obolevaju od drugih respiratornih bolesti, uključujući grip.

Prema vodećoj teoriji, ovo se dešava zbog toga što deca imaju mnogo manje receptora ACE2 putem kojih virus korona ulazi u ljudske ćelije, a čiji se broj uvećava sa godinama.

Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tvrdi da su odrasli zbog toga lakša meta za virus korona u poređenju sa decom.

Barkli smatra da novim sojem virusa više bivaju zaražena deca, ne zbog toga što su ona njegova meta, nego zbog toga što je sada manje inhibiran.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala