Vladika Joanikije: Kad prođe epidemija, obnovićemo litije

© Sputnik / Aleksandar MilačićLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije najavio je da će kada epidemija prođe, da se obnove makar za praznike svenarodne litije koje su donele toliko dobra i toliko ohrabrenja.

Govoreći za radio „Svetigora“ povodom godišnjica od održavanja Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću, vladika Joanikije je rekao da je sam taj događaj proizveo jedno veliko objedinjavanje naroda, objedinjavanje narodne energije u jednoj misli, jednom duhu, u jednoj nameri, da se odbrani naša vera, po cenu svih žrtava koje mogu da budu, i ta rešenost naroda se pokazala naročito zbog izuzetno velikog iskušenja sa vremenom.

„Božiji promisao je takav. Znamo da svetac može kad god blagoizvoli da zaustavi kišu i da mnoge pošasti druge zaustavlja, ali toga dana je bila kiša iz neba i zemlje, kao i prvi put kad su dolazile mošti Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšić. Kada smo vraćali Svetog Vasilija Ostroškoga iz Trebinja kako smo ulazili u Nikšić, počela je da pada kiša iz neba i zemlje, ali to nije sprečilo narod da dođe i da se okupi oko njegovog kivota. I to je bio veličanstven prizor kako narod po toj kiši prati sveca. Kako nailaze mošti, tako sav narod pada na kolena u lokve, u one vode, i isto je bila neka hladnoća. To je bio veličanstven prizor i tu se pokazala vera koja je trijumfovala“, rekao je Joanikije.

On je rekao da su litije kojima su se protivili Zakonu o slobodi veroispovesti izrasle iz tog Svetovasilijevskog sabora.

© Foto : Marko KovačevićNarod je kiši pratio sveca. Kako nailaze mošti, tako sav narod pada na kolena u lokve, u one vode, i isto je bila neka hladnoća. To je bio veličanstven prizor i tu se pokazala vera koja je trijumfovala, ističe Joanikije.
Vladika Joanikije: Kad prođe epidemija, obnovićemo litije - Sputnik Srbija
Narod je kiši pratio sveca. Kako nailaze mošti, tako sav narod pada na kolena u lokve, u one vode, i isto je bila neka hladnoća. To je bio veličanstven prizor i tu se pokazala vera koja je trijumfovala, ističe Joanikije.

„Dublje gledano, Svetovasilijevski sabor, evo traje ravnih 350 godina, jer taj Sabor se zapravo nikada ne prekida. Celo vreme ceo naš narod hrli moštima Svetog Vasilija Ostroškoga i to je glavna svetinja za koju se vezujemo. A ono što se dogodilo posle Nikšićkoga sabora oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u svim gradovima Crne Gore, zaista je bio blagoslov Svetog Vasilija celoj Crnoj Gori, i Svetog Vasilija i svih svetih iz roda našega. I to je takav doživljaj koji treba negovati, ne treba ga zaboraviti“, rekao je Joanikije.

Kako je istakao, nikad veće zajedništvo, nikad veće sloge, nikad veće jednomislije, nikad više topline u našim okupljanjima nije bilo nego na tim litijama, počevši od Nikšića, pa sve do skoro.

„Hvala Bogu, ako Bog da, mi ćemo na izvesni način, kad prođe ova epidemija, da obnovimo makar za praznike te svenarodne litije koje su nam donele toliko dobra i toliko ohrabrenja, i slava Bogu i Svetom Vasiliju za to.

Crkva posmatrala postupak izmena Zakona o slobodi veroispovesti

Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija
Joanikije: Konačno će sve verske zajednice u Crnoj Gori biti jednake

Govoreći o izmenama Zakon o slobodi veroispovesti, on je rekao da su pravnici SPC radili na izmeni tog zakona i da je taj postupak crkva posmatrala poizdalje.

Naveo je da su ljudi od struke taj posao uradili na najbolji mogući način, kao i da su bolje prilike i raspoloženje, SPC bi zahtevala da se zakon u potpunosti odbaci.

„Međutim, takve su prilike i ima mnogo tih nekih muka sa kojima se sreće nova Vlada, i svi mi zajedno u državi, sa ovom pandemijom, i sa siromaštvom, i sa nezaposlenošću, i u jednoj ovako teškoj situaciji, mi smo pribegli, kao što smo često i govorili, da se zakon mora temeljito izmeniti“, rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima ove izmene su u mnogo čemu dale drugi pravac, a najvažnije, kaže, da nema diskriminacije, da niko nije favorizovan, već su sve vere ravnopravne.

„Svim verama su obezbeđena imovinska prava, svim verama je zagarantovano da imaju pravni subjektivitet, da se ničiji kontinuitet ne ugrožava, da nikoga ne dovodimo u položaj, od tradicionalnih vera u Crnoj Gori, da sad ide i da se prijavljuje kao novoosnovana verska zajednica. Ako ove izmene budu prihvaćene, mi ćemo da uđemo, kao i ostale zajednice, u pravni sistem Crne Gore“, istakao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala