„Ukradena svetinja“ koja je digla prašinu u stvari je džepna ikona i običan suvenir — tvrdi stručnjak

© Foto : RTRSDodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina
Dodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inkriminisana ikona Svetog Nikole, koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova vratilo darodavcu na utvrđivanje porekla, nema nikakvu umetničku vrednost i u BiH je mogla da dođe na sto načina, tvrdi za Sputnjik istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

U umetničkom smislu, ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu je beznačajna, kaže Kusovac. Ona spada u red ruskih serijskih ikona — nije rađena kako bi služila u bogosluženju, već je rađena u velikom tiražu kako bi je putnici nosili sa sobom.

Politička igra oko džepne ikone

„To je, maltene, džepna ikona — stavite je u torbu i kada idete po svetu i hoćete da se pomolite, vi je izvadite, pa to uradite. Ona je velikotiražna i radila se u zavodima, fabrikama. Te serijske ikone nastaju tako što imaju svoj predložak, pa jedan radi drvo, drugi nanosi podlogu, treći crtež sveca, četvrti slika internat i na kraju udare okov, gde je i jedina vrednost, ako je srebrni. Ako je limeni, ne vredi ništa“, objašnjava Kusovac.

Ukoliko je okov ikone srebrni, ima punkcije na kojima piše sve što je potrebno, dodaje naš sagovornik — iz koje oblasti potiče, koja ju je fabrika proizvela. Na kraju, onaj koji je uradio okov, stavi svoje inicijale.

© Sputnik / Radoje PantovićIstoričar umetnosti i kustos Nikola Kusovac
„Ukradena svetinja“ koja je digla prašinu u stvari je džepna ikona i običan suvenir — tvrdi stručnjak - Sputnik Srbija
Istoričar umetnosti i kustos Nikola Kusovac

Jedina igra oko ikone je u tome što je ukrajinska ambasadorka u Sarajevu ustvrdila da je ikona kulturno dobro Ukrajine. Ako je ova ikona kulturno dobro, alal im vera, kaže Kusovac. Tvrdnju da je ikona navodno opljačkana u Lugansku i doneta u Republiku Srpsku, Kusovac opisuje kao „neopisanu izmišljotinu“.

„Ta ikona je mogla biti legalno doneta na sto načina, kao i svaka druga starija stvar. Ona ide na tržište za stotinak evra, tako promeni vlasnika i evo, može da stigne i do Lavrova. Lavrov ima dobre stručnjake, znao je da to nije bogzna šta. Mogao je da bude lep suvenir na susret sa Dodikom, ništa drugo“, smatra on.

Policija neće otkriti ništa

Crveni voštani pečat na kome piše „URSR. Narodni komitet za obrazovanje. Ukrnauka. Odeska regionalna komisija“, prema Kusovčevim rečima, znači da se ikona u jednom trenutku nalazila u Odesi i da ju je tamo neko evidentirao.

„To vam je kao kada biste vi iz Sputnjika kupili neku sliku i nekoga zadužili u rukovanju sa njom. Neko je, dakle, bio zadužen da tu ikonicu evidentira. Ništa više od toga. Takvih zabeleški na poleđinama možete da nađete koliko god hoćete. Uostalom, predmet je do te mere beznačajan u svakom pogledu, da se vidi da sve smrdi na politiku, a ne na struku. Ako pitate stručnjaka, dižem ruke od toga i ne zanima me ništa da vam o takvom predmetu bilo šta ozbiljnije govorim. A o politici vi možete da slutite više nego ja“, izričit je Kusovac.

Kada se prijavljuje ukradena umetnina, mora se navesti dosta podataka o njoj i vama kao vlasniku, kako bi policija mogla da radi svoj posao — u slučaju inkriminisane ikone, ne postoji nijedan od tih elemenata. Srpska policija se, navodi Kusovac, ne bi bavila slučajem ove ikone, s obzirom na njenu malu vrednost i tako bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da reaguje i Interpol. Međutim, ako međunarodnom policijskom udruženju ubrizgaju političku injekciju, možda će reagovati i drugačije, zaključuje naš sagovornik.

Podsećamo da je u vreme posete Sergeja Lavrova BiH agencija „Srna“ prenela da je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije pozlaćenu ikonu iz 18. veka iz Luganska. Na ovu vest reagovala je ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, sa zahtevom za pružanjem detaljne informacije o poreklu ikone. Ambasada Ukrajine navela je da je poklon pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiralo predmet „slučaj ikona“ na osnovu informacije od ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala