U susret novoj sezoni NBA (2): Da li su Jokić i Denver pretnja po šampiona?

© AP Photo / Mark J. TerrillKošarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić
Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadna konferencija NBA lige i ove sezone najviše će se pratiti u Srbiji zbog Nikole Jokića i Denver Nagetsa.

Jokić i franšiza iz Kolorada iza sebe imaju sjajnu godinu u kojoj su igrali finale Zapada u kom su izgubili od kasnije šampiona – LA Lejkersa.

Nagetsi, predvođeni Majkom Melounom sa klupe, odigrali su plej-of za pamćenje pobedivši Jutu Džez i LA Kliperse nakon što su gubili 3-1 u seriji.

Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija
U susret novoj sezoni NBA lige (1): Bogdan u novoj uniformi, u Vašingtonu se vijori i zastava Srbije

Nijedna ekipa u istoriji nije uspela da u istom doigravanju dva puta nadoknadi pomenuti zaostatak, te su već vidno izmoreni ušli u finale Zapada.

Tamo su ih Lejkersi bez većih problema, rezultatom 4-1, pobedili i sada se postavlja pitanje da li su Nagetsi spremni za korak napred?

To je bila i tema jedne od najpopularnijih američkih emisija „First take“, kojom su se novinari, Maks Kelerman, Stiven Ej Smit i Kendrik Perkins, bavili.

„Denver potencijalno može da ugrozi Lejkerse. Jokić je briljirao u plej-ofu, njegova dodavanja su apsurdna, a igra na poziciji centra. Radio je stvari protivničkim centrima koje niko drugi nije, sve dok nije naišao na Entonija Dejvisa“, rekao je novinar ESPN-a Maks Kelerman i dodao:

„Lebron i Dejvis bili su previše za Jokića i Mareja, kvalitetniji su od njih, ali Džamal postaje bolji i bolji. Videli smo ga da prelazi iz Ol-star igrača u MVP kandidata tokom plej-ofa. Tu je i Porter junior. Koliko timova u ligi ima 'veliku trojku'? Ako Porter bude nastavio da se razvija, to će učiniti Nagetse konkurentnim protiv bilo koga, pa čak i protiv Lejkersa“.

Ozbiljna diskusija vodila se u studiju ESPN-a, a Stiven Ej Smit i Kendrik Perkins nisu mogli da se saglase sa kolegom.

Poenta iskusnog Ej Smita je da Nikola Jokić protiv visokih igrača na svetu pravi razliku, i to veliku, ali samo jedan može da ga neutralizuje – Entoni Dejvis.

Ovde takođe ima istine, ali nije samo AD čuvao srpskog košarkaša u finalu, to je pre svega bila uloga Dvajta Hauarda koji ga je provocirao na svakom koraku.

Ove sezone Lejkersi neće imati Dvajta, međutim, doveli su još jednog sjajnog defanzivca – Marka Gasola.

Dovođenje španskog reprezentativca isključivo je zbog Nikole Jokića jer je uprava Lejkersa svesna da samo sa Dejvisom ne mogu da zaustave srpskog košarkaša.

Pored Gasola, u Lejkerse su došli i plejmejker Denis Šruder, bek Vesli Metjus, kao i krilni centar Montrez Herel.

Aktuelni šampion unapredio je tim, a šta je uradio Denver tokom ofsezone?

Mišljenja su podeljenja, jedni tvrde da je urađen dobar posao, dok su drugi skeptični povodom poteza koje je vukla uprava franšize iz Kolorada.

Nagetsi su uradili sjajan posao draftovanjem Ar Džej Hemptona i Zeka Nađija, kao i sa potpisima Fakunda Kampaca, Džamajkla Grina i Ajzee Hartenštajna.

Argentinski plejmejker uneće nešto novo u sasvim dobar napad Denvera, Grin je odličan potpis, a Hartenštajn verovatno neće igrati mnogo, najviše 15-tak minuta po meču.

Sve su ovo dobri igrači, ali za korak napred, osim napretka igrača koje već imaju (Marej, Heris, Porter, Jokić...), Nagetsima su potrebni igrači koji će u plej-ofu igrati veliku ulogu.

To su prošle sezone bili Džeremi Grent i Tori Krejg, a upravo su njih u prelaznom roku izgubili.

Grent i Krejg čuvali su najbolje protivničke košarkaše na elitnom nivou, unosili su čvrstinu u tim, a bili su korisni u napadu.

Denver će sigurno ponovo pobediti na mnogo utakmica u ligaškom delu sezone, biće među prve četiri ekipe Zapada, ali to više ne zadovoljava, ni igrače, a ni navijače, te će uspešnost njihove sezone biti definisana kroz učinak u plej-ofu.

Kada je reč o ostalim timovima Zapada očekuje se velika borba, kako za plej-of, tako i za prednost domaćeg terena u istom.

LA Klipersi želeće da poprave utisak u odnosu na „mehur“ i ne samo to jer pod time se neće podrazumevati plasman u finale, već isključivo titula.

Juta Džez biće zanimljiva za gledanje, Donovan Mičel raste u veliku zvezdu i ekipa iz Solt Lejk Sitija trebalo bi da bude u miksu za plasman u top 4.

Golden Stejt Voriorsi posle godinu dana boravka u donjem domu vraćaju među kandidate za visok plasman. Najviše će zavisiti od zdravlja Stefa Karija i Drejmonda Grina, a velika je šteta što nećemo gledati Kleja Tompsona zbog povrede.

Velika enigma su Hjuston Roketsi pošto još nije poznato kakva će sudbina biti Džejmsa Hardena. Bivši MVP želi da napusti Teksas, ali cena je velika i pitanje je ko je spreman da rizikuje.

Portland Trejl Blejzersi biće možda i najzanimljivija ekipa za gledanje. Čelni ljudi franšize iz Oregona sastavili su paklen tim i mnogi su stava da bi zdravi Blejzersi mogli da izazovu Lejkerse.

Nikako se ne sme zaboraviti na Dalas Maverikse i Luku Dončića. Teksašani su pružili jak otpor Klipersima u plej-ofu, ali nisu mogli bez zdravog Kristapsa Porzingisa.

Dončić će uraditi svoje, jedan je od glavnih kandidata za MVP, međutim, uspeh Maveriksa u doigravanju zavisiće isključivo od Letonca.

Finiks Sansi dovođenjem Krisa Pola pokazali su da imaju velike ambicije, Memfis Grizlisi ponovo će biti u miksu za plej-of, a ne treba otpisati ni San Antonio Sparse i Nju Orleans Pelikanse.

Minesota Timbervulvs ima dve super mlade zvezde Dianđela Rasela i Karl-Entoni Taunsa, dok će Sakramento Kingsi verovatno biti pri dnu tabele Zapada.

To što su na kraju ne mora da znači da su i najmanje bitni, štaviše Oklahoma Siti Tander biće nama, Srbima, izuzetno zanimljiva.

Talentovani Aleksej Pokuševski oduševio je na pripremnim mečevima i ljubitelji košarke ne mogu da dočekaju da ga gledaju u NBA.

Tander će gotovo sigurno biti poslednja ekipa Zapada, ali zbog Pokuševskog će se jako navijati u Srbiji.

Nova sezona NBA lige počinje u noći između utorka i srede, a sva najzanimljivija dešavanja moći ćete da pratite na stranicama sportske rubrike izdanja Sputnjika na srpskom jeziku.

Prognoze:

  • Najbolja četiri tima: LA Lejkers, Denver, LA Klipers, Juta;
  • Očekivani učesnici plej-ofa: Portland, Dalas, Golden Stejt, Hjuston;
  • Kandidati za plej-of: Memfis, Finiks, Nju Orleans, San Antonio;
  • Autsajderi: Minesota, Sakramento, Oklahoma.

U susret novoj sezoni NBA lige (1): Bogdan u novoj uniformi, u Vašingtonu se vijori i zastava Srbije

Zvezde u usponu – ovi košarkaši napraviće „bum“ u NBA

Avdija predstavljen u Vašingtonu – sa srpskom zastavom /foto/

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala