Otvoren konkurs za nagradu „Andrej Stenjin“ 2021.

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaIzložba fotografija na proglašenju pobednika konkursa "Andrej Stenjin-2019" u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi
Izložba fotografija na proglašenju pobednika konkursa Andrej Stenjin-2019 u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi je počelo 7. Međunarodno takmičenje fotoreportera „Andrej Stenjin“. Prijem prijava mladih fotoreportera iz celog sveta tradicionalno je otvoren na rođendan fotoreportera medijske grupe „Rusija sevodnja“, u čiji znak sećanja je takmičenje i nazvano, saopštila je pres-služba MIA „Rusija sevodnja“.

Profesionalni fotografi uzrasta od 18 do 33 godine mogu da pošalju radove na sajtu stenincontest.ru (http://stenincontest.ru) na ruskom, engleskom (https://stenincontest.com) i kineskom jeziku (https://cn.stenincontest.com).

Na takmičenju učestvuju serije i pojedinačne fotografije u četiri kategorije: „Glavne vesti“, „Sport“, „Moja planeta“, i Porter. Junak našeg doba“. Za svaku kategoriju može se poslati po jedan rad i jedna serija. Prijem prijava otvoren je zaključno sa 28. februarom 2021. godine.

Nagradni fond takmičenja 2021. godine biće 125, 100 i 75 hiljada rubalja za prvo, drugo i treće mesto u svakoj kategoriji. Pobednik najviše nagrade takmičenja Stenjina (Grand-pri) dobiće 700 hiljada rubalja (oko 7.600 evra).

Andrej Stenjin, tragično stradali foto-reporter. - Sputnik Srbija
Konkurs „ Andrej Stenjin“ 2020: Indija, Kina i Francuska – lideri u predatim radovima

Podjednako važna će biti prilika da mladi fotoreporteri pokažu svoj rad na ruskim i međunarodnim platformama – izložbena tura laureata takmičenja već je postala njegov sastavni deo i uključuje nekoliko desetina gradova u Evropi, Aziji, Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

Sedište u Njujorku glavne međunarodne organizacije za jačanje mira i bezbednosti svih zemalja i Ujedinjenih nacija (UN), uključeno je od 2018. godine u izložbene platforme takmičenja. Od 2019. godine, izložbe takmičenja održavaju se i u Savetu Evrope u Strazburu.

Šef službe za vizuelne projekte informativne agencije „Rusija sevodnja“ i kustos Međunarodnog foto-konkursa „Andrej Stenjin“ Oksana Olejnik izjavila je da je pokretanje još jedne godine takmičenja za njih uvek profesionalni skok adrenalina.

„To je radosno iščekivanje novih radova, novih imena, novih otkrića. Ove godine je početak takmičenja u ovako teškim uslovima za ceo svet u kontekstu pandemije virusa korona – još i simboličan. Nove životne okolnosti mogu da menjaju navike i da diktiraju novu stvarnost u poslu, ali ne mogu da promene načelne vrednosti, a to su profesionalnost, stvaralačka želja, želja za deljenjem svojih ideja i vizijom sveta sa potencijalnim gledaocem. Naše takmičenje se odvija po planu, a sigurni smo da je tako i kod naših učesnika. Verujemo i čekamo od njih nove radove, nove uglove posmatranja, nove teme. I, naravno, želimo im sreću i pobedu!“, rekla je ona.

Međunarodni foto-konkurs „Andrej Stenjin“ se 2020. godine održava uz podršku najvećih ruskih i međunarodnih medija, novinskih agencija i foto zajednice. Partneri nekoliko kategorija bili su „Šangajska medijska mreža“, internet-portal lista „Čajna dejli“ (China Daily), opštearapski medijski holding „Majadin“, kao i jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svetu - Međunarodni komitet Crvenog krsta.

O konkursu

Međunarodno takmičenje fotoreportera „Andrej Stenjin“, koje organizuje Međunarodna novinska agencija „Rusija sevodnja“ pod pokroviteljstvom Komisije Ruske Federacije u saradnji sa organizacijom UNESKO, ima za cilj da podrži mlade fotografe i skrene pažnju javnosti na zadatke savremenog fotoreportera. Ovo je platforma za mlade fotografe, talentovane i otvorene za sve novine, koji nam skreću pažnju na ljude i događaje u našoj blizini.

U 2020. godini informativni partneri takmičenja su: informativni portal Vesti.Ru, ruski državni TV kanal „Rossiя-Kulьtura“.

Međunarodni medijski partneri na takmičenju bili su: novinska agencija i radio Sputnik, novinska agencija Askanews, medijski holding Independent Media, novinska agencija Notimex, novinska agencija ANA,, RT, Shanghai United Media Group (SUMG), internet portal China Daily, internet portal The Paper, medijska mreža Al Mayadeen, novinska agencija Prensa Latina, novinska agencija News1, internet portal DBW, novinski portal Brasil247.

U statusu industrijskih partnera, takmičenje podržavaju časopis „Nacionalna geografija Rusija“, portal „Russian Photo“, portal Photo-study.ru, škola fotografije „Akademija fotografije“, informacioni portal „YOung JOurnalists“, časopis „Fotoargenta“, Klub fotožurnalistike Nju Delhi, časopis „Enfoque Visual“, časopis „LF Magazine“, međunarodna partnerska platforma festivala „PhotON“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala