Konkurs „ Andrej Stenjin“ 2020: Indija, Kina i Francuska – lideri u predatim radovima

© SputnikAndrej Stenjin, tragično stradali foto-reporter.
Andrej Stenjin, tragično stradali foto-reporter. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema prvim rezultatima Međunarodnog konkursa za mlade foto-reportere „Andrej Stenjin“ za 2020. godinu na konkurs su pristigle prijave foto-reportera iz 75 zemalja sveta, a ukupan broj radova je premašio 5.000. Dinamika međunarodnog učešća u 2020. godini porasla je za osam odsto i iznosi 71 odsto u odnosu na prošogodišnjih 63 odsto.

Pored toga, primetno je i da na konkursu učestvuju i neke nove države. Prvi put od postojanja na konkursu učestvuju mladi fotografi iz 10 država – Bosne i Hercegovine, Haitija, Gambije, Gvatemale, Irske, Mongolije, Obala Slonovače, Norveške, Paragvaja i Tadžikistana.

Najaktivniji su učesnici iz Indije, Kine i Francuske – ove godine su poslali praktično dvostruko više radova nego 2019. godine. Slede reporteri iz Irana, Bangladeša, Italije i Španije. Po tradiciji, Rusi spadaju u jedne od najaktivnijih učesnika – ukupan broj ruskih radova čini trećinu od opšteg broja prijavljenih fotografija.

Zadivljujući profesionalizam učesnika konkursa

Prema rečima kustosa konkursa, šefa službe za vizuelne projekte novinske agenciej „Rusija sevodnja“ Oksane Olejnik, iz godine u godinu raste profesionalizam učesnika konkursa.

„Ne samo da nas raduje nivo profesionalizma fotografija koje razmatramo, već nas zadivljuje i dubina obrađenih tema i majstorstvo. Mladi fotografi za nas ne predstavljaju samo starosnu kategoriju, jer je Stenjinov konkurs dokazao i pokazao da je mladost – garancija kvaliteta i profesionalizma u foto-novinarstvu. Nestrpljivo čekamo početak rada međunarodnog žirija i svim učesnicima konkursa želimo sreću“, poručila je Olejnikova.

Početak izbora najboljih radova poslatih na konkurs planiran je krajem aprila. Spisak fotografija koje su ušle u uži izbor takmičenja biće objavljen 16. juna na sajtu stenincontest.ru.

Ceremonija dodele nagrada pobednicima će se održati u septembru u Moskvi, kada će početi i svetska turneja radova laureata ovog konkursa. Po tradiciji, ova putujuća izložba će gostovati u najvećim izložbenim prostorima u desetak gradova Evrope, Azije, Latinske Amerike, Afrike, kao i Bliskog istoka. Od 2018. godine, radovi se izlažu i u njujorškom sedištu glavne međunarodne organizacije za jačanje mira i sigursnosti svih zemalja  - Organizaciji Ujedinjenih nacija.

U februaru 2020. godine izložba pobedničkih radova je održana u Savetu Evrope u Strazburu.

O konkursu

Međunarodni foto-konkurs „Andrej Stenjin“ u organizaciji MIA „Rosija sevodnja“ i pod pokroviteljstvom Komisije Ruske Federacije za pitanja UNESKO, ima za cilj da podrži mlade fotografe i skrene pažnju svetske zajednice na zadatke savremenog foto-novinarstva. Ovo je platforma mladih fotografa – talentovanih, senzibilnih i otvorenih za sve što je novo, a čime se može skrenuti pažnja na ljude i događaje u našoj blizini.

U 2020. godini, generalni medijski partneri konkursa su informativni portal Vesti.Ru i ruska državna televizija „Rusija kultura“.

Međunarodni medijski partneri konkursa su: informativna agencija i radio Sputnjik, novinska agencija „Askanjuz“ (Askanews), medijski holding „Independent medija“ (Independent Media), novinska agencija „Notimeks“ (Notimex), novinska agencija ANA, televizija i portal RT, „Šangajska medijska mreža“ (Shanghai United Media Group SUMG), internet-portal lista „Čajna dejli“ (China Daily), internet-portal „Pejpr“ (The Paper), medijska mreža „Majadin“ (Al Mayadeen), novinska agencija „Prensa Latina“ (Prensa Latina), novinska agencija „Njuz van“ (News1), internet-portal „Di-bi-dablju“ (DBW), portal „Brazil247“ (Brasil247). Medijski partneri konkursa su: časopis „Nacionalna geografija Rusije“ (National Geographic Rossiя), portal „Rašn foto“ (Russian Photo), portal „Photo-study.ru“, foto-škola Akademija fotografije, informativni portal „Mladi novinari“ (YOung JOurnalists), časopis „Fotoargenta“ (Fotoargenta), Klub foto-novinarstva Nju Delhi, časopis „Enfok vizual“ (Enfoque Visual), časopis „LF“ (LF Magazine), a međunarodna platforma-partner je Festival „Foton“ (PhotON).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala