Medvedev: Uticaj američkih sankcija na Rusiju i Kinu praktično ništavan

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uticaj spoljnih sankcija na politiku koju vode Rusija i Kina je skoro pa ništavan, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusij Dmitrij Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, stavljanje ruskih i kineskih kompanija i resora na isti spisak je „indikativno“, jer se Moskva i Peking „zalažu za potpuno ukidanje sankcionih mehanizama u periodu zajedničke borbe protiv virusa korona“.

„Ali, očigledno borba pritiv kovida 19 nije prioritet američkih vlasti. Važnije im je da javno pritiskaju tastaturu omiljene sankcione politike i da na kraju utvrde politiku nove administracije. A što se tiče spoljnih sankcija – njihov uticaj na promenu politike Rusije i Kine je poznat. Taj uticaj je praktično ništavan“, istakao je Medvedev na svojoj stranici na Vkontakte.

Bivši ruski premijer je takođe rekao da neutemeljena ograničenja Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije i Kine blokiraju međunarodnu razmenu robe, slobodu trgovine, kao i da eliminišu potencijalne konkurente.

„To očigledno nema veze sa unutrašnjim problemima razvoja SAD ni sa izmišljenim pretnjama sa ruske i kineske strane. U suštini je reč o zloupotrebi koncepta 'nacionalne bezbednosti' u korist dela američkog političkog establišmenta koji zarađuje poene na raspirivanju rusofobije i sinofobije (mržnje i iracionalnog straha od Kine)“, naglasio je on.
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Ruski ambasador u Americi: Odluka o sankcijama protiv ruskih kompanija - destruktivna

On je primetio da je administraciju aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa prekrio talas „oproštajnih aktivnosti“.

„Potrebno je vreme da se uvedu nove sankcije protiv velikog broja ruskih i kineskih kompanija. I organi izvršne vlasti su takođe potpali pod raspodelu što je samo po sebi glupo, jer se oni u svakoj zemlji stvaraju da upravljaju državom, a ne za komercijalne aktivnosti. Prateći tu štetnu logiku, naše zemlje moraju da kazne Stejt department i uopšte obustave spoljne veze s Amerikancima“, napisao je Medvedev.

Podsetimo, američko Ministarstvo trgovine je ranije objavilo spisak 103 kompanije iz Rusije i Kine koje su, prema mišljenju Vašingtona, povezane sa oružanim snagama i prema njima primenjuje ograničenja na izvoz. Sankcioni spisak formalno uključuje 45 ruskih kompanija, ali zapravo reč je o 41 preduzeću pošto se neka dupliraju.

Na udaru sankcija su, između ostalih, Ministarstvo odbrane, kompanije „Tupoljev“, „Suhoj“, „Rosteh“, neka preduzeća „Rosatoma“, Spoljna obaveštajna služba.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija na odgovarajući način zaštititi svoje interese u svetlu novih američkih sankcija prema Ministarstvu odbrane i čitavom nizu istaknutih ruskih kompanija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala