Ruski ambasador u Americi: Odluka o sankcijama protiv ruskih kompanija - destruktivna

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Vašington Anatolij Antonov ocenio je, nakon što je Amerika uvela sankcije za preko 40 ruskih preduzeća, da je Vašington odlučio da zanemari interese sopstvenih kompanija. Prema njegovom mišljenju, ta odluka je destruktivna.

Američko Ministarstvo trgovine je prethodno objavilo spisak 103 kompanije iz Rusije i Kine koje su, prema mišljenju Vašingtona, povezane sa oružanim snagama i prema njima primenjuje ograničenja na izvoz.

Sankcioni spisak formalno uključuje 45 ruskih kompanija, ali zapravo reč je o 41 preduzeću pošto s neka dupliraju.

​Na udaru sankcija su, između ostalih, Ministarstvo odbrane, kompanije „Tupoljev“, „Suhoj“, „Rosteh“, neka preduzeća „Rosatoma“, Spoljna obaveštajna služba.

Tim povodom ambasador je istakao da odluka američkih vlasti podriva postojeću ekonomsku saradnju između dve zemlje već i osuđuje na propast bilo kakvu pozitivnu perspektivu.

„Treba konstatovati da su u Vašingtonu, otvarajući antirusku paljbu, odlučili da zanemare i interese sopstvenog biznisa, da ga liše mogućnosti normalne saradnje sa ruskim partnerima u veoma perspektivnim oblastima“, naveo je Antonov u postu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako je dodao, radi se o civilnom vazduhoplovstvu, metalurgiji i drugim oblastima.

„Ovakvi koraci guraju naše odnose u još veću krizu. Izlaz iz nje je moguć samo ukoliko SAD budu spremne da grade odnose na prinicpu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja. Trenutno ne vidimo takve namere“, zaključio je ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala