Da li će 2021. godina biti bolja od 2020: Šta misle u svetu, a šta kažu Srbi

CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Nova 2021. godina
Nova 2021. godina - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Iako će 2020. godina ostati upamćena kao godina pandemije virusa korona, svetska populacija je optimističnija što se tiče očekivanja od 2021. godine, ali očekuju veće ekonomske teškoće. Više od dve petine ljudi u svetu očekuje da će 2021. godina biti bolja od 2020, dok su Srbi dosta pesimističniji.

Na svetskom nivou 43 odsto ispitanika veruje da će 2021. godina biti bolja od proteklih godinu dana, 24 odsto očekuje da će biti lošija, a 26 odsto da će ostati ista situacija, pokazuje globalna studija „Kraj godine očekivanja širom sveta“ koju je obavio Galup internacional.

Devojka na aerodromu - Sputnik Srbija
Dramatično: Iz Srbije godišnje pobegne ceo Kruševac

Građani Srbije su pesimističniji u odnosu na globalni prosek, kao i u odnosu na neke zemlje u okruženju - pa tako manje od četvrtine, to jest 23 odsto građana Srbije očekuje bolju 2021. godinu, 36 odsto očekuje lošiju, a 39 odsto smatra da se situacija neće promeniti.

Kada je reč o ekonomiji u 2021. godini, 46 odsto ispitanika, veruje da će 2021. biti godina ekonomskih poteškoća, a samo 25 odsto veruje da će biti godina ekonomskog prosperiteta, prenosi Tanjug.

Globalno, građani Evropske unije pokreću ovaj pesimizam, pošto pandemija u mnogim zemljama EU ne pokazuje znake da je pod kontrolom, pa 63 odsto veruje da će sledeća godina biti godina ekonomskih poteškoća.

Građani Srbije njih 53 odsto veruje da će 2021. godina biti godina ekonomskih poteškoća, a samo 15 odsto smatra da će biti godina ekonomskog prosperiteta.

Ovaj pesimizam je, kada je reč o regionu, veći u Bosni i Hercegovini, u kojoj ekonomske poteškoće očekuje 66 odsto građana, a prosperitet svega devet procenata.

U Bugarskoj, poređenja radi, ekonomske poteškoće očekuje 64 odsto građana, ali privredni prosperitet svega pet procenata.

Put u neizvesnost ili sigurnu budućnost? - Sputnik Srbija
Srbija donela mere za povratak mladih talenata — novi podsticaji sledeće godine

Opšti pesimizam u očekivanjima od 2021. je najviši u Hong Kongu gde 57 odsto veruje da će iduća godina biti gora, dok je optimizam najveći u Azerbejdžanu gde 73 odsto građana veruje u bolju godinu.

Kada je reč o zemljama regiona, u BiH dominira optimizam - 50 odsto optimista i 19 odsto pesimista, kao i u Makedoniji gde je 50 odsto optimista, ali 26 odsto pesimista.

Najpesimističniji u regionu su građani Bugarske sa svega 16 odsto optimista, i 45 odsto pesimista.

U ovom globalnom istraživanju, koje je prvi put sprovedeno 1979. godine, učestvovalo je 38.000 odraslih u 40 zemalja. Na svetskom nivou, 54 odsto populacije sebe opisuje srećnim, dok samo 14 odsto kažu da su nesretni.

Osećaj lične sreće među građanima Srbije sličan je svetskom proseku.

Više od polovine građana, 51 odsto sebe doživljava srećnom ili veoma srećnom osobom, a samo osam odsto građana Srbije doživljava sebe nesrećnom ili veoma nesrećnom osobom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala