Rusija: Vakcinisanje starijih od 60 posle Nove godine

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osobe starije od 60 godina moći će da se vakcinišu protiv virusa korona posle Nove godine, ispitivanja na ovoj starosnoj grupi se bliže kraju, rekao je direktor ruskog Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Mislim da se pred Novu godinu završavaju ispitivanja na starosnim grupama od 60 i više godina i odmah posle Nove godine u sertifikat o registraciji vakcine ‘Sputnjik Ve’ biće zvanično uneta dozvola da se koristi od 18 godina i bez starosnih ograničenja“, rekao je Gincburg u filmu „’Sputnjik Ve’. Sve o prvoj ruskoj vakcini protiv virusa korona“, objavljenom na Jutjubu.

U ovom trenutku mogu da se vakcinišu ljudi od 18 do 60 godina, podsetio je on.

Gincburg je dodao da je on sa 68 godina vakcinisan protiv virusa korona. On je naglasio da je 8 meseci nakon vakcinacije ponovo izmerio titar antitela i da se ispostavilo da je on isti kao i posle vakcinacije.   

Čuvanje vakcine

Što se tiče čuvanja vakcine, direktor centra „Gamaleja“ je rekao da vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ može da se čuva na višoj temperaturi, kao što je u frižideru za domaćinstva.

On je objasnio da je u protekla dva meseca proveravano da li vakcina može da se čuva na temperaturi +2, +4 stepena (kao u kućnom frižideru) i da se nada da će u potvrdi o registraciji moći da se unese dopuna da ova vakcina „može da se čuva ne na -18, već na temperaturi kućnog frižidera“.

Vakcina protiv kovida 19 Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Utvrđena pravila za transport i čuvanje ruske vakcine protiv korone

To je zajedničko postignuće Instituta „Gamaleja“ i proizvodnih platformi sa kojima se tehnologija proširuje, dodao je Gincburg.

Do kraja sledeće godine – dovoljan broj vakcina za Rusiju

Gincburg smatra da će do kraja 2021. godine proizvodne platforme uspeti da proizvedu dovoljan broj doza vakcine „Sputnjik Ve“ da se pokriju potrebe ruskog stanovništva.

Prema njegovim rečima, trenutno u zemlji ovaj lek proizvodi pet preduzeća, koja bi u januaru 2021. trebalo da proizvode 5-6 miliona doza mesečno.

Do danas je već pušteno u civilni promet za masovnu proizvodnju 350 hiljada doza vakcine „Sputnjik Ve“. U magacinu Centra „Gamaleja“ spremno je još 250 hiljada doza, od kojih bi 150 hiljada u najskorije vreme mogle dobiti dozvolu Roszdravnadzora za slanje u regione, primetio je Gincburg.

„Do kraja novembra sledeće godine moramo da vakcinišemo potreban broj stanovništva kako bi imunitet stanovništva dao svoje rezultate“, zaključio je on.   

Sputnjik Ve vakcina - Sputnik Srbija
Ruski lekar: Našu vakcinu nazivaju neproverenom, a američka nastala za svega 11 meseci

Prema njegovom mišljenju, do kraja sledeće godine potrebe Rusije za vakcinom biće zatvorene, pa će čak „ostati izvozni potencijal“.

Vakcina za predsednika

Gincburg je takođe rekao da se nada da će vakcinu protiv virusa korona primiti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nadam se da će vakcina doneti koristi svima koji su je koristili, uključujući i Vladimira Vladimiroviča (Putina), nadam se da će je koristiti“, istakao je Gincburg.

Na velikoj konferenciji za medije 17. decembra, Putin je rekao da se još nije vakcinisao protiv virusa korona, jer za sada vakcina nije predviđena za ljude njegovih godina, ali da će to sigurno učiniti čim bude moguće.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Ova ruska vakcina garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala