Ruski lekar: Našu vakcinu nazivaju neproverenom, a američka nastala za svega 11 meseci

© REUTERS / TATYANA MAKEYEVASputnjik Ve vakcina
Sputnjik Ve vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekar i televizijski voditelj Aleksandar Mjasnjikov uporedio je rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ sa američkom vakcinom kompanije „Fajzer“, kritikujući kolege iz inostranstva koje su ruski preparat nazvale neproverenim i podsećajući da je američka vakcina nastala za svega 11 meseci.

„Ne želim da se priključujem diskusiji koja je vakcina u Americi 'loša'. Ne treba se spuštati na njihov nivo, već ih treba posavetovati da pogledaju u ogledalo“, napisao je on na Telegram-kanalu.

Mjasnjikov je rekao da je „Fajzerova“ vakcina proizvedena za veoma kratak vremenski period i na potpuno novoj osnovi.

„Hoćete da kažete da je naša vakcina 'neproverena'? Američka vakcina je napravljena za 11 meseci. U januaru 2020. godine dobijen je genom virusa korona, a u decembru je počela masovna vakcinacija“, istakao je doktor.

Prema njegovim rečima, takva brzina pojave vakcine začudila je čak i glavnog infektologa u SAD doktora Entonija Faučija.

„Za mene je sedam godina brzo!! Jednostavno je nemoguće poverovati da je proizvodnja trajala 11 meseci“, citira ruski lekar reči Faučija.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Po čemu se ruska vakcina protiv korone razlikuje od zapadne

On je dodao da se „Sputnjik Ve“, sa svoje strane, zasniva na razvoju iz 2002. godine, a da su njegovi prethodnici prošli klinička ispitivanja na ljudima.

Voditelj je pozvao Sjedinjene Američke Države da prekinu „rat vakcinama“ i da se usredsrede na borbu protiv virusa koji odnosi sve više života.

Podsetimo, „Sputnjik Ve“ je prva u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona. U oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala