Zapadni mediji: Bajden sprema „kaznu“ za Moskvu

© AP Photo / Andrew HarnikDžo Bajden, obraćanje naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver
Džo Bajden, obraćanje naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena mogao bi razmotriti čitav niz mogućih „kazni“ za Rusiju zbog njene navodne uloge u masovnom hakovanju američkih vladinih agencija i kompanija kada preuzme dužnost u januaru, navodi Rojters.

Kazne bi mogle uključivati nove finansijske sankcije i kibernetičke napade na rusku infrastrukturu, izjavili su u nedelju neimenovani izvori.

Izvori Rojtersa tvrde da bi odmazda trebalo da bude dovoljno jaka da podstakne Rusiju da plati visoku ekonomsku, finansijsku ili tehnološku cenu.

Istovremeno, odgovor Bajdenove administracije ne bi trebalo da rezultira eskalacijom sukoba između Moskve i Vašingtona, navodi jedan od izvora.

Zvaničnici Bajdenovog tranzicionog tima, kao i američki Trezor i Stejt department, nisu komentarisali navode Rojtersa.

Bela kuća povukla izjavu o ruskom sajber napadu?

Novinska agencija AP citirala je anonimni izvor upoznat sa tim pitanjem koji je rekao da su zvaničnici Bele kuće bili spremni u petak popodne da izdaju službeno saopštenje u kojem optužuju Rusiju za izvršenje hakerskog napada, ali im je naloženo da to ne čine u 11 časova.

Prema tom izvoru, nejasno je da li je američki državni sekretar Majk Pompeo bio upoznat sa izjavom pre njegovog intervjua u emisiji „Mark Levin šou“ u kojoj je optužio Rusiju da stoji iza kršenja sajber bezbednosti, ali nije pružio bilo kakav dokaz tu tvrdnju.

Tramp: Iza hakerskog napada stoji „možda i Kina“

Do toga je došlo kada je predsednik Donald Tramp u petak rekao da je za sajber napad „možda odgovorna Kina“, istovremeno umanjujući obim kršenja bezbednosti, za koje je naveo da nije toliko ozbiljno kao što se mislilo.

​Izjave su usledile dan nakon što Bajden u intervjuu za „Si-bi-es njuz“ izjavio da će Rusija „odgovarati“ za navodni sajber napad. Novoizabrani predsednik je obećao da će ozbiljne „finansijske posledice“ osetiti „pojedinci i entiteti“ iz Rusije.

Moskva odbacila optužbe

Moskva je odmah demantovala optužbe za hakovanje ukazujući na nedostatak dokaza, što je takođe istakao i ruski predsednik Vladimir Putin tokom svoje godišnje konferencije za štampu 17. decembra.

Putin je primetio da su anonimni izvori povezani sa hakovanjem isti oni koje su citirali američki mediji, zvaničnici i obaveštajne agencije, koji su prethodno „gurali“ neutemeljene optužbe protiv Rusije nakon američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

Izveštaji o sajber napadu, nazvanom „San burst“, pojavili su se u ponedeljak i odnose se na čitav niz hakerskih aktivnosti usmerenih na različite američke vladine agencije, uključujući Pentagon i Stejt department. Napad je izveden kompromitujući softversku kompaniju „Solar vinds“ iz Teksasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala