Raketni napadi na američku ambasadu u Bagdadu /video/

© AP Photo / Khalid MohammedDemonstranti ispred zgrade američke Ambasade u Bagdadu
Demonstranti ispred zgrade američke Ambasade u Bagdadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na ambasadu SAD u zaštićenoj, utvrđenoj zoni iračke prestonice Bagdada, ispaljene su danas tri rakete, saopštili su irački zvaničnici.

Nije jasno da li je bilo povređenih, ali je potvrđeno da je naneta materijalna šteta i uništeno nekoliko vozila na parkingu ambasade, preneo je AP izjavu zvaničnika koji je zahtevao anonimnost.

Ambasada SAD je odgovorila aktiviranjme defanzivnog protivraketnog sistema C-RAM, postavljenog letos da bi se odbijali sve učestaliji pokušaji raketiranja američkog diplomatskog predstavništva u glavnom gradu Iraka.

​Ovaj napad izazvao je strepnje zbog mogućih nemira uoči godišnjice atentata na generala Kasima Sulejmanija, komandanta iranske Revolucionarne garde koji je po nalogu Vašingtona likvidiran 3. januara ove godine nedaleko od bagdadskog aerodroma.

Strahujući od odmazde uoči prve godišnjice atentata na Sulejmanija, SAD su naredili da se smanji broj službenika u ambasadi u Bagdadu.

​Frekventnost raketnih napada protiv SAD nakon ubistva Sulejmanija izazvala je zabrinutost Trampove administracije i optužbe na račun oružanih, pro-iranskih šiitskih grupa.

Vašington je u septembru upozorio da će zatvoriti svoju ambasadu u Bagdadu ukoliko vlada Iraka ne preduzme odlučne korake da spreči raketne i druge napade pro-iranskih formacija na američke ciljeve i interese u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala