Paradoks košarke na Jadranu: Jedna ekipa se udavila, a šest i dalje pliva u Evropi

© Foto : Partizan NISCrvena zvezda i Partizan, košarka
Crvena zvezda i Partizan, košarka  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Balkansko poluostrvo kolevka je evropske košarke, region koji je iznedrio trenerske i košarkaške velikane.

Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i druge države Balkana dale su košarkaške virtuoze, ali u vremenu u kom finansije diktiraju tempo značaj koji je pre imao ovaj region počeo je da bledi.

Od mnogih legendi sa ovih prostora čućete kako je nečuveno da ABA liga šalje jednog predstavnika u Evroligu. Međutim, to je realnost današnjeg doba i teško da će se nešto na bolje promeniti u narednom periodu.

Sezona 2020/2021 specifična je sama po sebi zbog pandemije virusa korona. Naše podneblje je takvo da nije potrebna pandemija da bi se stvari „zakuvale“ pred početak lige, pa se tako u septembru postavljalo pitanje da li će se AVA igrati.

Partizan je pretio da neće, Crvena zvezda je tužila takmičenje, papiri, odnosno dokumentacija pravnog društva ABA nije bila uređena...

U pitanje je došla egzistencija regionalnog košarkaškog takmičenja, a na kraju, sastankom svih klubova, doneta je jednoglasna odluka o transformaciji ABA lige.

„Klubovi su jednoglasno odlučili da formiraju pravni tim čiji zadatak će biti priprema svih neophodnih dokumenata i koraka koje je potrebno preduzeti za transformaciju ABA lige iz javnog trgovačkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću“, pisalo je u saopštenju regionalnog takmičenja.

„Na kraju, svi klubovi ABA lige su pokazali čvrsto uverenje da će svi usaglašeni i dogovoreni koraci biti sprovedeni i da će se tako osigurati stabilnost i unapređenje svih takmičenja pod okriljem ABA lige“, piše u zaključku saopštenja.

Paradoks o kom pričamo u naslovu odnosi na to da tri meseca od početka lige pet od šest timova igra sa velikim uspehom u Evropi, šesti ima prostora za napredak, dok je jedna ekipa diskvalifikovana zbog finansijskih problema.

Svi timovi iz ABA koji igraju u Evrokupu prošli su u Top 16 fazu takmičenja (Partizan, Cedevita Olimpija, Mornar, Budućnost), Igokea ima pobedu i poraz u Ligi šampiona, dok se od Crvene zvezde očekuje da se digne u nastavku Evrolige.

Prethodnih sezona nije se dešavalo da svi timovi prođu u drugu fazu Evrokupa, te je ovogodišnji uspeh potvrda kvaliteta timova iz regiona, ali je na neki način i apsurd jer se u septembru nije znalo da li će se ABA igrati.

U Evroligi stanje je drugačije jer Zvezde ne briljira, ali ima još mnogo utakmica na kojima može da popravi utisak.  

Sa jedne strane uspesi, a sa druge bankrot Koper Primorske. Informacija da će slovenački tim biti diskvalifikovan nikoga nije iznenadila.

Pravo je čudo kako je Primorska uopšte ušla u ABA ligu, pošto još tokom leta najvljivano da će MZT iz Skoplja uzeti njihovo mesto.

Međutim, našli su se sponzori, sklopljen je skroman tim, ali to nije bilo dovoljno ni za pola takmičarske godine.

Trenutna situacija u regionalnoj košarci zabrinjava, sve je manje mladih igrača koji imaju značajnu ulogu u velikim timovima, ali sve dok se beleže dobri rezultati, problemi će se „bacati pod tepih“.

► Predsednik Partizana za Sputnjik: Ovo je vreme kad je najvažnije preživeti

► Gudurić ponovo u Fenerbahčeu! /foto/

► NBA: Bobi zamalo da bude heroj, radovao se samo Smailagić – sa klupe /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala