Putin: Nečuveni pokušaji mešanja u pitanja zemalja ZND – ozbiljan izazov

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su pokušaji mešanja u pitanja zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) tokom 2020. godine predstavljali ozbiljan izazov.
„Još jedan ozbiljan izazov sa kojim smo morali da se suočimo ove godine bili su nečuveni pokušaji mešanja spolja u unutrašnja pitanja pojedinih zemalja ZND“, rekao je Putin na samitu Zajednice nezavisnih država.

Prema njegovim rečima, zaoštravanje sukoba u Nagorno-Karabahu povećalo je rizik od širenja terorizma u regionu.

„Sukobi su, nažalost, rezultirali brojnim ljudskim žrtvama, zaoštrili su ionako tešku situaciju u Zakavkazju u celini, povećali su rizike od širenja terorističke pretnje“, rekao je ruski lider.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin o situaciji na postsovjetskom prostoru: Mešanje spolja je poput granate

On je istakao da se sporazum o Nagorno-Karabahu u suštini dosledno sprovodi, ruski mirovnjaci čine sve da stabilizuju situaciju.

„Već je bilo govora o tome da je Rusija preduzela odgovarajuće napore u posredovanju kako bi se u zoni Nagorno-Karabaha zaustavilo krvoproliće, kako bi se postigao potpuni prekid vatre i započeo proces destabilizacije. Pritom smo težili ka tome da sledimo ključne sporazume koje je postigla Minska grupa OEBS-a“, naglasio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra važnim jačanje saradnje zemalja ZND u osiguravanju bezbednosti na postsovjetskom prostoru, uključujući zaštitu granica.

„Uprkos gore navedenim poteškoćama i problemima, saradnja zemalja ZND ove godine je nastavila da se razvija u svim pravcima – ekonomiji, trgovini, politici, bezbednosnoj sferi i na kulturno-humanitarnom planu. O tome svedoči i solidan paket odluka i sporazuma koji je danas pripremljen na zasedanju šefova država ZND“, rekao je Putin.

Zajednička proizvodnja vakcina protiv korone 

Putin je tokom samita predložio članicama ZND da zajedno rade na proizvodnji vakcina protiv virusa korona.

Uzorci krvi za testiranje prisustva antitela na kovid 19 - Sputnik Srbija
Kako je Rusija uspela da u rekordnom roku napravi vakcinu protiv korone

„Želim da potvrdim da smo spremni za taj zajednički rad i da smo zainteresovani za njega“, istakao je ruski predsednik.

Takođe je dodao da je Rusija spremna da pomogne svim zemljama ZND u vakcinaciji stanovništva korišćenjem ruskih vakcina.

„Imam u vidu vakcine 'Sputnjik Ve' i 'EpiVakkorona', a uskoro bi trebalo da se pojave i druge naše vakcine“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, zemlje ZND završavaju rad na izradi plaa zajedničkih protivepidemioloških mera.

„Važno je što su države ZND od samog početka polazile od svrsishodnosti kolektivnih pristupa u borbi protiv epidemije, uspostavljena je koordinacija između sanitarnih službi“, rekao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, u toku je rad na sporazumima o saradnji koja se odnosi na sanitarnu zaštitu teritorija i reagovanju na vanredne epidemiološke situacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala