Putin o situaciji na postsovjetskom prostoru: Mešanje spolja je poput granate

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spoljno mešanje prilikom rešavanja političkih pitanja u zemlji je poput eksplozivne naprave, prilikom rešavanja problema treba biti strpljiv za promene, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Komentarišući situaciju u Belorusiji, ruski lider je istakao da sva pitanja u zemlji moraju biti rešena mirno, bez uticaja spolja.

„Ma kako se teško i dugo to dovijalo – to mora da sazri u društvu. Sve što je ubačeno spolja ne deluje kao sredstvo za smirenje, nego kao granata i nikada ne pomaže. Jednostavno treba biti strpljiv i sačekati, pomoći tim političim silama da se međusobno ne sukobljavaju, nego usmeriti sve na pozitivan dijalog, usmere na zaštitu interesa građana“, rekao je Putin.

„Polazim od toga da treba pružiti beloruskom narodu mogućnost da unutra sami reše svoja pitanja, da ih mirno reše. Predsednik Lukašenko je više puta govorio o tome, ja se s njim slažem po pitanju toga da se to mora odvijati u mirnoj atmosferi“, rekao je Putin.

On je podsetio da je Lukašenko inicirao promene Ustava.

„Videćemo kako će se to odvijati. Ovde bi samo želeli da se postigne jedno, što sam već pominjao – bez spoljnog uplitanja. To što vidimo sada, nažalost, mešnje postoji. Radi se o informacionoj, političkoj, finansijskoj podršci opozicije iz inostranstva“, rekao je Putin.

Sukob u Donbasu

On se osvrnuo i na sukob u Donbasu, rekavši da će biti rešen pre ili kasnije, a to u značajnoj meri zavisi od ukrajinskih vlasti, rekao je ruski predsednik.

„Kako je Rusija podržavala, tako će i nastaviti da podržava Donbas. Povećavaćemo našu podršku Donbasu“, rekao je Putin, istakavši da se to odnosi na „podršku proizvodnji, rešavanju socijalnih i infrastrukturnih pitanja“.

Novinari na Putinovoj godišnjoj pres konferenciji - Sputnik Srbija
Putin: U toku je trka u naoružanju /video, foto/

„Mirno ćemo se kretati tim putem. Bez sumnje razumemo svu težinu situacije u Donbasu“, dodao je Putin.

Povlačenje mirovnjaka iz Pridnjestrovlja

Ruski lider je prokomentarisao i povlačenje ruskih mirovnjaka iz Pridnjestrovlja, na šta poziva predsednica Moldavije Maja Sandu, rekavši da je i Rusija za, ali kada za to „sazru uslovi“.

„Čuli smo predstavnike zapadnih zemalja da je potrebno povući kontigent. I mi smo u suštini za to čim sazre odgovarajuća situacija, čim se uspostavi dijalog između Pridnjestrovlja i ostatka Moldavije, čim svi krenu putem mira, primirenja situacije. Mi smo za to. I bili smo blizu toga sa bivšim predsednikom Moldavije Vladimirom Voronjinom“, rekao je Putin.

Međutim, kako kaže, u poslednji trenutak su predstavnici zapadnih zemalja izvršili pritisak na njega i on se povukao.

„I rešavanje pitanja Pridnjestrovlja je odloženo na neodređeno. Zašto? Zbog čega? Kasnije sam pitao kolege iz EU zašto su to učinili. Tako je ispalo. Sada  nećemo o detaljima. Pre ili kasnije taj problem mora biti rešen“, rekao je Putin.

Putin je poželeo novoizabranoj predsednici Moldavije Maji Sandu uspeh i sve najbolje, ali je istakao da ona ništa novo nije rekla u svojim izjavama.

„Ne radi se o tome da smo došli do neke granice. Maji Sandu, koja je izabrana, želimo uspeh u radu, ali nije rekla ništa novo kao predstavnik određene političke snage. Odavno slušamo predstavnike različitih zapadnih zemalja da treba da povučemo naš mirovni kontigent. A Maja Sandu je predsednica Moldavije, ali istovremeno i državljanka Rumunije“, rekao je ruski lider.

U toku je velika godišnja konferencija za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, koja se ove godine održava u novom formatu zbog pandemije virusa korona. Ruski lider sa novinarima razgovara na daljinu iz podmoskovske rezidencije Novo-Ogarjovo.

Sputnjik direktno prenosi događaj.

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala