Poledica za Sputnjik: Levandovski nije mogao da igra u Zvezdi, a sad je bolji od Mesija i Ronalda

© AP Photo / Matthias BalkRobert Levandovski
Robert Levandovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
U 2020. godini koju je u svakom smislu obeležio koronavirus, Robert Levandovski ostao je uskraćen za „Zlatnu loptu“, ali je uteha stigla u izboru najboljeg igrača sveta prema izboru FIFA – „Best“.

Poljak iz Bajern Minhena je u prethodnoj sezoni bio nemilosrdan što najbolje potvrđuje statistika – 55 golova na 47 utakmica u svim takmičenjima, od čega neverovatnih 15 u Ligi šampiona, 34 u Bundesligi.

Na dodeli nagrade u Cirihu je popularni Leva oduvao konkurenciju – Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, čime njegov uspeh dodatno dobija na težini.

Stvar je prosta i jasna, Robert Levandovski je najbolji fudbaler na planeti u godini na izmaku, a ono što je posebno interesantno i što ima veze za Srbijom i srpskim fudbalom, jeste činjenica da je ubojiti poljski golgeter davne 2006. godine mogao da završi u Crvenoj zvezdi.

Ivan Radovanović - Sputnik Srbija
Radovanović za Sputnjik: Zvezda može da se „kolje“ sa Milanom, Ibrahimović je pola tima

Tada, kao golobradi 17-godišnji mršavi napadač Legije iz Varšave, bio je saigrač Mirku Poledici, iskusnom defanzivcu pomenutog poljskog kluba, koji trenutno u Srbiji ima funkciju predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera - 'Nezavisnost'.

U razgovoru za „Sputnjik", zamolili smo Poledicu da „premota film“ dobrih 14 godina unazad kako bi do detalja objasnio šta se zapravo dogodilo te 2006. godine, kao i da li ima istine u tome da je Zvezda propustila da za 1.000 evra dovede gol-mašinu Roberta Levandovskog.

„Nikada nisam bio agent i nisam ga nudio Zvezdi, ja sam ga samo predložio tadašnjem sportskom direktoru Goranu Mazi Vasilijeviću s kojim sam bio u kontaktu. Odmah da se razumemo, pisalo se i pričalo svašta na tu temu, ali čovek treba da bude pošten i realan. Zvezda je te godine imala svojih problema, osim toga bila je baš jaka, igrala je Evropu, u napadu su bili Žigić i Pantelić, pa nije bilo realno da Levandovski dobije priliku ili da uopšte bude razmatran. Ja da sam u to vreme bio u Zvezdi, verovatno bih isto postupio kao tadašnje rukovostvo“, nije želeo Poledica da upire prstom u bilo koga od čelnika diva s „Marakane“.

Levandovski je kao netalentovan i nedovoljno kvalitetan fudbaler otpušen iz Legije 2006. godine, ali to mišljenje nikako nije delio Mirko Poledica.

„U Legiji je igrao za platu od, ja mislim, 400 evra mesečno, ali ga nisu hteli. Priključili su ga kratko prvom timu, on je tu igrao nešto malo, ubacivali su ga poslednjih 10 minuta, baš je dobijao šansu 'na kašičicu'. Na kraju su mu dali ispisnicu, a ja sam u njemu video tu klasu. Ne mogu da kažem da sam tada znao da će da bude najbolji na svetu, ali se videlo da poseduje neverovatan kvalitet i da će igrati u nekom od vrhunskih klubova. Imao je strašan osećaj za gol, bisinu, brzinu, bio je jak, odlično je igrao glavom, pravi špic. Sve to sam shvatio igrajući s njim za drugi tim Legije u koji sam dospeo ko kazni zajedno sa Dudekom, bratom Jiržija Dudeka, nekadašnjeg golmana Liverpula zbog neke tuče. Urnisao nas je Levandovski, pričao sam saigračima iz prvog tima da ima jedan mali koji grize i ne staje, naslućivalo se već tada da Legija ima zver. Ipak, otpustili su ga. I niko ga nije hteo, završio je u trećoj poljskoj ligi, da bi sa 30 golova uveo Znič iz Pruskova u drugu ligu, kasnije je to ponovio i obezbedio sebi transfer u Leh Poznanj gde je Francišek Šmuda bio trener, ujedno i selektor Poljske“, nastavlja Mirko nesvakidašnju i neverovatnu priču o Levandovskom.

 

Tu je krenuo meteorski uspon sadašnjeg najboljeg fubalera sveta, čoveka koji je iza sebe ostavio veličine kakve su Mesi i Ronaldo.

​„Robert je imao je teško detinjstvo, odrastao je bez oca. Sve što je stvorio, stvorio je poštenim radom. On je izuzetno skroman i disciplinovan momak, kao vojnik je. Sve što mu kažete uradiće bez pogovora, surovi profesionalac. Ako se ne varam Leh ga je prodao Dortmundu za tri miliona evra, a 'posao veka' obavila je skauting služba Jirgena Klopa, koja ga je snimila kako daje golove za Leh u Ligi Evrope, kao i za Poljsku. Odjeknulo je to poput bombe u Poljskoj, u to vreme je to bio baš veliki transfer. S druge strane, da je bio u Srbiji, Zvezda bi ga sigurno prodala bar za 10 miliona, jer naši klubovi u odnosu na Poljske znaju da se naplate. Posle toga sve je poznato, Leva je rešetao mreže u dresu Dortmunda, kasnije je prešao u Bajern. Strašno mi je drago zbog njega“, iskren je Poledica.

Na pitanje da li je u kontaktu sa Robertom Levandovskim koji je protekle sezone osvojio sve moguće titule i trofeje s Bajernom, počev od Lige šampiona preko Bundeslige, do Kupa i Superkupa Nemačke, nekadašnji defanzivac Legije, Vojvodine, Borca iz Čačka, Smedereva iskreno odgovara:

„Ne čujemo se, ali ga povremeno pozdravim preko naših zajedničkih prijatelja iz perioda kada smo bili saigrači u Varšavi. Izuzetno mi je drago što je uspeo, mislim da je ranije zaslužio jedno ovakvo priznanje, mada je najbitnije da ga je dočekao.  On je kao mali sa tih 17 godina bio dijamant, koji nije obrušen. Našao si ga, ali da bi ga prodao moraš prvo da ga obradiš. Ponaljam, nisam se iznenadio što je napravio veliku karijeru, ali ću isto tako još jednom biti iskren i priznati da nisam mogao da predvidim da će biti najbolji na svetu u eri Mesija i Ronalda, to ima posebnu težinu“, završio je Poledica priču o gol-mašini iz Poljske Robertu Levandovskom.

► Terzić pričao o selektoru, pa „pecnuo“ Vidića: Sujeta velikih je ogromna

► Nikolića Rusi pitali za ostavku – dao im je kratak i jasan odgovor

► Jedan čovek je pre 25 godina promenio fudbal, a sada bi to da uradi i bivši selektor Srbije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala