Novo istraživanje: Kovid 19 je možda autoimuna bolest

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korone pod mikroskopom
Virus korone pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nova studija Univerziteta Jejl otkrila je da pacijenti u kritičnom stanju koji su oboleli od kovida 19 imaju neproporcionalan broj takozvanih autoantitela, koja imuni sistem okreću protiv samog sebe, pogoršavajući stanje bolesnika.

Istraživači su koristili naprednu tehniku skrininga na 170 hospitalizovanih pacijenata da bi otkrili autoantitela koja pacijentu nanose kolateralnu štetu napadajući sopstvene organe i imunološki sistem umesto da pogađaju virus.

Tokom istraživanja upoređivana su i antitela pacijenata koji su imali blaže ili asimptomatske infekcije, kao i onih koji nisu bili zaraženi virusom korona.

Kod pacijenata hospitalizovanih sa kovidom 19 pronašli su autoantitela, poput interferona, prirodnih ćelija ubica i Te ćelija, koja bi mogla da poremete rad imunološkog sistema, koji u osnovi treba da napadne neprijatelja, to jest virus.

Prisustvo autoantitela je više puta otkriveno kod najkritičnijih pacijenata zaraženih koronom, a eksperimenti sprovedeni na miševima pokazali su da su autoantitela verovatno pogoršala bolest.

Istraživači, nažalost, nisu pronašli nijedno specifično autoantitelo u vezi sa kovidom 19 koje bi moglo upozori lekare na razvoj teškog oblika korone kod pacijenata.

Misterija oko razvijanja kliničke slike različite težine ostaje, ali istraživanje sugeriše da ljudi sa već postojećim autoantitelima imaju veći rizik da ozbiljno obole od kovida 19.

Istraživanje, koje tek treba da prođe recenziju, podržava ideju da bi se, bar za pojedine pacijente, kovid 19 mogao smatrati autoimunom bolešću koju je aktivirao virus korona

Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Alarmantno otkriće britanskih naučnika: Kijanje i kašljanje su kao mini atomske bombe

Nekoliko ranijih studija otkrilo je da da su pacijenti bez autoimune bolesti u svojoj zdravstvenoj istoriji razvili ova autoantitela nakon što su se zarazili kovidom 19. Druga istraživanja su pokazala da pacijenti sa ozbiljnim kliničkom slikom uzrokovanom koronom mogu da razviju autoantitela na interferone, još jednu ključnu komponentu ljudske sposobnosti da se bori protiv virusnih infekcija, prenosi RT.

U dodatnoj studiji, objavljenoj ove nedelje u časopisu „Nejčr neurosajns“, utvrđeno je da protein virusa može da prođe  kroz krvno-moždanu barijeru kod miševa, što sugeriše da bi isto moglo biti moguće i kod ljudi, a moglo bi da objasni i neka zabrinjavajuća pitanja povezana sa ozbiljnom stanjem pacijenata zaraženih virusom korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala