Najcrnji mesec za mlade Amerikance: U julu više smrtnih slučajeva nego tokom rata

CC0 / Pixabay / Bolnica
Bolnica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi izveštaj pokazuje da je samo u julu ove godine oko 16.500 Amerikanaca starosti od 25 do 44 godine izgubilo život. Ovaj podatak sugeriše da je to najsmrtonosniji mesec u istoriji SAD za mladu populaciju u grupi odraslih.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u Žurnalu američke medicinske asocijacije, između marta i jula umrlo je 76.088 mladih Amerikanaca starosti od 25 do 44 godine, a glavni uzroci smrti uglavnom su ostali isti, pogoršani pandemijom virusa korona.

U jeku Drugog svetskog rata, mesečno je u proseku stradalo 6.600 Amerikanaca, a u periodima bez ratova, prosečni procenjeni nivo smrtnosti za jul je oko 13.000.

Svake godine, prema procenama, umre oko 150.000 odraslih u ovoj starosnoj demografskoj kategoriji, ali će zbog pandemije ove godine broj umrlih izgleda premašiti 170.000.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada je oko 2.000 ljudi starih između 25 i 34 godine umrlo od posledica kovida 19 širom SAD. Otprilike 7.070 odraslih u kasnim 30-ima i ranim 40-ima takođe je umrlo od posledica virusa.

Prema zvaničnim podacima, smrtni slučajevi uzrokovani kovidom 19 čine samo jednu trećinu povećanog broja smrtnih slučajeva.

Preliminarni podaci sugerišu da je smrtnost od predoziranja eskalirala tokom pandemije, ali biće potrebne godine da se dođe da tačnog broja smrti koje za koje je korona bila posredni ili neposredni okidač.

Međutim, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti već procenjuje da će SAD nadmašiti prošlogodišnji crni rekord smrtnih slučajeva uzrokovanih opijatima, jer se ukupna upotreba sintetičkih opijata povećala za oko 38 odsto u poređenju sa 2018-2019, a pojedine savezne države izvestile su o skoro dvostrukom uvećanju broja smrtnih slučajeva povezanih sa sintetičkim opijatima.

„Promene u svakodnevnom životu usled pandemije virusa korona teško su pogodile one koji imaju poremećaj upotrebe supstanci“, rekao je direktor američke Agencije za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala