Kina gradi stalnu bazu na Mesecu?

© REUTERS / CNSAKineska nacionalna zastava snimljena na Mesecu sa letelice Čang'e 5.
Kineska nacionalna zastava snimljena na Mesecu sa letelice Čang'e 5. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) najavila je da će analizirati može li se izgraditi trajna bazu na Mesecu.

Kineska svemirska agencija istraživaće potencijalnu lunarnu bazu u budućoj misiji „Čang'e-8“,navodi se u izveštaju „Global tajmsa“ i dodaje da će nova ekspedicija testirati nove mogućnosti 3D štampanja za izgradnju baze.

Peking se nada da će kineske astronaute poslati na Mesec do 2030. godine kako bi izgradili trajnu istraživačku bazu u blizini južnog pola satelita, izvestio je „Saut Čajna morning post“, dodajući da bi trebalo da lansira svemirsku stanicu sledeće godine.

Vest je objavljena nakon što je Kina najavila da će pozvati međunarodne naučnike da se pridruže istraživačkim projektima na Mesecu, rekao je Vu Ianhua, zamenik administratora CNSA, na konferenciji za novinare u Pekingu.

Nedavna misija „Čang'e 5“ izvedena je sa partnerima iz Evropske svemirske agencije, Namibije, Pakistana i Argentine, rekao je Vu.

„Sledeći mali korak“ u kineskim svemirskim ambicijama

Bespilotni „Čang'e 5“ uspešno se vratio sa putovanja nakon što je prikupio uzorke prašine za proučavanje nakon lansiranja 23. novembra i 23-dnevnog putovanja.

​Misija je sakupila prve mesečeve uzorke u poslednje 44 godine, a Kina je postala treća zemlja koja je došla do uzoraka tla sa Meseca, prenose državni mediji.

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je timu navodeći da je komplikovani svemirski program označio „veliki korak napred u kineskoj svemirskoj industriji“ i da će doprineti „produbljivanju razumevanja porekla Meseca i istorije evolucije Sunčevog sistema“.

„Vaš izuzetni podvig uvek će pamtiti naša zemlja i narod“, dodao je kineski predsednik.

Pre nekoliko dana Peking je objavio da će dopustiti korišćenje svog sfernog teleskopa stranim astronomima. Uređaj od 500 metara najveći je svetski radio-teleskop.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala