EU produžila sankcije Rusiji

© REUTERS / Vincent KesslerZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evropske unije zvanično je produžio do 31. jula 2021. godine ekonomske sankcije protiv „pojedinih sektora ruske ekonomije“ koje su uvedene zbog situacije u Ukrajini.

Sankcije obuhvataju finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i proizvode dvostruke namene. One predviđaju ograničenje pristupa tržištu kapitala EU za pet najvećih ruskih finansijskih institucija, gde je glavni vlasnik ruska država.

Osim toga, sankcije su usmerene na tri ruske energetske kompanije i tri kompanije u odbrambenoj sferi. Mere predviđaju embargo na uvoz i izvoz oružja, robe dvostruke namene, ograničenja na prenos u Rusiju brojnih usluga i tehnologija koje bi mogle da se koriste za proizvodnju nafte.

Lideri država-članica EU su doneli političku odluku da produže ograničenja na samitu 10. decembra. Nešto ranije Vlada Rusije produžila je specijalne ekonomske mere (embargo na uvoz prehrambenih proizvoda) protiv EU do 31. decembra 2021. godine.

Podsetimo, Evropska unija je uvela ekonomske sankcije protiv Rusije 31. jula 2014. godine u vezi sa događajima na Krimu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala