EU presudila Mađarskoj: Kriva je

© Depositphotos.com / WeyoEvropski sud
Evropski sud - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski sud pravde saopštio je da je Mađarska prekršila zakone EU namenjene zaštiti osetljivih grupa migranata i izbeglica time što ih je, kako je navedeno, sprečila da ostvare svoje pravo da se prijave za azil i tako što ih je nezakonito pritvarala u tranzitne zone na granici sa Srbijom.

„Sud smatra da Mađarska nije ispunila svoju obavezu da obezbedi efikasan pristup postupku za odobravanje međunarodne zaštite“, navodi se u sapštenju najvišeg suda EU.

Sud je odbacio stav mađarske vlade da migraciona kriza, tokom koje je više miliona ljudi pobeglo s Bliskog istoka i severne Afrike i uputilo se ka Evropi, predstavlja opravdanje za kršenje pravila EU u ime očuvanja javnog poretka, prenosi Rojters.

Sud je utvrdio da je Mađarska pogrešila time što je prisilno, uz pomoć policije, proterala osobe koje nisu državljani EU u Srbiju, navodeći da nisu poštovana pravila i garancije EU koje imaju za cilj da takve deportacije učine humanijim. 

Šengen, Eu - Sputnik Srbija
Potres u EU: Teroristi „ruše“ Šengen

Sud tvrdi da je kopnena granica Srbije lišena bilo kakve infrastrukture, te navodi da Mađarska nije poštovala pravo migranata da se prijave za azil ili da ostanu u zemlji ograničen period vremena, čak i nakon što im je odbijen zahtev za azil.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga odbacila je presudu MSP navodeći da će Mađarska nastaviti da štiti granice Mađarske i Evrope i da će učiniti sve da spreči formiranje međunarodnih migrantskih koridora, prenosi AP.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala