Srbija će, ipak, braniti titulu prvaka sveta?!

© AFP 2023 / PETER PARKSReprezentacija Srbije posle pobede na ATP kupu
Reprezentacija Srbije posle pobede na ATP kupu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako se mislilo da će takmičenje u ATP kupu biti otkazano, Srbija će, najverovatnije, ipak imati priliku da odbrani titulu nezvaničnog šampiona sveta u tenisu.

Australijan open je najavljen za 8. februar, dok bi kvalifikacije trebalo da se održe početkom januara u Dubaiju.

Zbog pandemije virusa korona ostali turniri su dovedeni u pitanje, među njima i ATP kup, koji je imao prvo izdanje u teniskom kalendaru prošle godine.

I upravo je reprezentacije Srbije, predvođena Novakom Đokovićem, osvojila inauguralno izdanje turnira koji je okupio 24 najbolje reprezentacije na planeti.

​​Naša reprezentacija je u grupnoj fazi savladala Južnu Afriku, Francusku i Čile, da bi zatim rutinski eliminisala i Kanadu i Rusiju u naredna dva nokaut meča.

U finalu je pala Španija posle pobede Đokovića na Nadalom, odnosno Đokovića i Troickog nad Karenjom Bustom i Lopesom.

Krajem tekuće godine stižu dobre vesti, s obzirom na to da nekoliko dobro obaveštenih novinara tvrdi da će se ATP kup, kako stvari stoje, ipak desiti.

Takmičenje bi trebalo da se održi nedelju dana pre početka Australijan opena, odnosno u nedelji koja počinje 1. februara.

Trenutno ostaje nejasno kako će tačno izgledati ATP kup, odnosno da li će biti promena u formatu.

Govoreći o ovom takmičenju u novembru, Đoković je istakao da „kruže glasine da će učestvovati samo osam ekipa“.

„Naravno da želite idealan scenario, ali šta uopšte to znači pod ovim okolnostima? Mi to ne znamo, tako da ne možemo ništa da učinimo povodom cele situacije“, dodao je Novak.
© AFP 2023 / WILLIAM WESTReprezentacija Srbije posle pobede na ATP kupu
Srbija će, ipak, braniti titulu prvaka sveta?! - Sputnik Srbija
Reprezentacija Srbije posle pobede na ATP kupu

Istovremeno bi trebalo da se održe dva ATP turnira iz Serije 250, a sve bi bilo smešteno u australijskoj državi Viktorija, gde će se održati i Australijan open.

Problem stvaraju rigorozna pravila australijske vlade, koja će sve osobe koje kroče na tlo te zemlje primorati da prođu kroz dvonedeljni karantin.

Rodžer Federer - Sputnik Srbija
Federer ne želi da se oprosti, ali kraj je iza ćoška

Ukoliko se ATP kup održi, reprezentacija Srbije će imati priliku da odbrani trofej osvojen prošle godine.

Ipak, Novakovo učešće na tom takmičenju nije potpuno sigurno. Barem nije bilo u novembru.

„Nadam se da će se sve održati. Želim da igram u Australiji, na Australijan openu. Ali, nisam siguran, što se tiče ATP kupa i ostalih turnira, jer morate tamo da budete dosta ranije. Mislim da je dve i po, ili čak tri nedelje pred prvi meč“, rekao je Đoković.

​Nezvanični izvori donose nam još interesantnih informacija o početku muškog dela naredne teniske sezone.

Prvi ATP turnir bi trebalo da bude u Delrej Biču od 4. do 11. januara, dok će se iste nedelje, potencijalno, održati još jedno takmičenje.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
„Niko u svojoj zemlji nije uradio ono što je Novak u Srbiji“

ATP turniri u Puneu (1. februar), Njujorku (8. februar) i Rio de Žaneiru (15. februar) će biti otkazani, dok će 22. februara biti održani turniri u Monpeljeu, Kordobi i još jednom, trenutno nepoznatom mestu.

Već 1. marta bi mogli da očekujemo još tri turnira – u Roterdamu, Buenos Ajresu i na još jednoj, trenutno nepoznatoj lokaciji.

Nedelju dana kasnije su planirani turniri u Dohi, Marseju i Santijagu, a zatim će se sezona preseliti u Akapulko i Dubai.

Što se Mastersa u Sjedinjenim Američkim Državama, Majami bi trebalo da se održi u standardnom terminu sredinom marta, dok će Indijan Vels najverovatnije biti pomeren.

Turnir koji je zbog pandemije prvi otkazan tokom 2020. godine bi mogao da u 2021. bude održan tek u oktobru, ali trenutno nema zvaničnih informacija.

„Na Egzitu je bilo ludo, preko Noleta smo ušli u restoran u Los Anđelesu”

Viktor Troicki imenovan za selektora Srbije

Upoznajte Srbina iz Nemačke – najveću enigmu svetskog tenisa

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala