Krasnići: Nema dogovora o predsedniku, vanredni izbori na Kosovu početkom 2021. godine

© AP Photo / Visar KryeziuPristalice političke stranke Samoopredeljenje
Pristalice političke stranke Samoopredeljenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vanredni parlamanetrani izbori na Kosovu biće održani krajem januara ili početkom februara naredne godine, kao posledica neuspeha vladajuće koalicije da postigne konsenzus o izboru novog predsednika, ocenjuje politički analitičar Iljir Krasnići.

„Alijansa za budućnost Kosova je izričita da neće dati podršku nijednom kandidatu za predsednika osim Ramušu Haradinaju, a Demokratski savez Kosova odbacuje njegovu kandidaturu. U poslednje vreme imamo i izjave drugih partija koje takođe insistiraju na svom kandidatu. Imajući u vidu ovu situaciju novi izbori trebalo bi da budu održani pre isteka ustavnog roka, odnosno treba uzeti u obzir vreme potrebno za stvaranje novih institucija kako bi predsednik mogao da bude izabran“, rekao je Krasnići za Kosovo onlajn.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani nedavno je izjavila da pregovara sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem o formiranju koalicije za nove parlamentarne izbore.

Iz ovoga proizilazi zaključak da su na Kosovu uveliko u toku pripreme za izlazak na birališta, koji će se verovatno desiti krajem januara ili početkom februara, ističe Krasnići.

On je mišljenja i da će Demokratski savez Kosova biti uskraćen velikog broja glasova nakon odlaska Vjose Osmani iz te stranke.

„Izlazak Vjose Osmani iz stranke, kao jedne od uticajnijih figura u Demokratskom savezu Kosova, imaće veliki uticaj na tu partiju na predstojećim izbora, i to se može odraziti na DSK“, smatra Krasnići.

Prema njegovim rečima, veoma je izvesno da će Samopredeljenje ostvariti dobar rezultat ukoliko dođe do novih izbora, jer se pokazalo da se vladajuće političke partije nisu mnogo bavile interesima građana.

„Od Samoopredeljenja se očekuje da može da dobije mnogo na ovim izborima, jer je očigledno da nema druge alternative“, zaključuje Krasnići.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala