„Otišlo je predaleko“: Tramp tvrdi da je stopa greške mašina "Dominion" u Mičigenu čak 68 odsto

© AP Photo / John RaouxDonald Tramp
Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da se ispostavilo da je u saveznoj državi Mičigen na glasačkim aparatima sistema Dominion primećena stopa greške od 68 odsto. On je dodao i da je državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson možda prekršila zakon.

Ranije je sudska revizija mašina glasačkog sistema "Dominion" u okrugu Antrim u Mičigenu otkrila ozbiljne nepravilnosti u prebrojavanju glasova, a istražitelji su zaključili da mašine treba povući iz upotrebe, kao i da rezultati okruga Antrim „nije trebalo da budu overeni“.

Tramp je na Tviteru napisao da su aparati glasačkog sistema sposobni da veliku pobedu svedu na veliki poraz.

„Otkriveni su ogromni problemi sa glasačkim mašinama. Otišlo je toliko daleko da je to smešno. Sposobne su da veliku pobedu svedu na veliki poraz. SAD ne počivaju na ovome", napisao je Tramp nadovezujući se na svoje tvrdnje o sistemskim nepravilnostima u „kolebljivim“ državama koje su njegovu izbornu noć pretvorile u poraz.

Trampove primedbe u vezi sa Mičigenom dolaze nakon sudske forenzičke revizije glasačkog sistema "Dominion" koji je korišćen u okrugu Antrim. Izveštaj koji je podnela firma za sajber bezbednost "Allied Security Operations Group" sa sedištem u Teksasu, pokazao je stopu greške u tabeliranju glasova od 68 odsto, daleko iznad dozvoljenih 0,0008 odsto koje je propisala Savezna izborna komisija.

Izveštaj takođe navodi da je stopa greške bila karakteristika, a ne greška sistema, jer su "Dominion" mašine očigledno „namerno i namenski dizajnirane sa inherentnim greškama kako bi stvorile sistemsku prevaru i uticale na izborne rezultate“.

Vlasti Mičigena i „Dominion Voting Sistems“ odbacili su navode izveštaja. Državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson i državni tužilac Dana Nesel izdali su zajedničko saopštenje, nazivajući reviziju „još jednom u dugom nizu pogrešnih, nejasnih i sumnjivih tvrdnji osmišljenih da naruše poverenje javnosti u novembarske izbore“ i sugerišući da je kompanija koja je imala zadatak da to sprovede nema iskustva „u izbornoj administraciji i tehnologiji“. 

Brojanje glasova posle predsedničkih izbora u SAD - Sputnik Srbija
Trampova „velika vest“: Dominion mašine propast za SAD - promenile rezultat izbora

Elektori u Mičigenu formalno su u ponedeljak dali demokratskom kandidatu Džou Bajdenu 16 glasova elektorskog koledža, pomažući mu da osigura solidnu pobedu od 302 glasa protiv Trampovih 232 glasa.

Tramp je optužio demokrate da su mu „ukrali“ izbore 3. novembra korišćenjem neispravnih glasačkih mašina, masovnih noćnih ubacivanja glasačkih listića koji dolaze poštom, uklanjanjem posmatrača izbora iz prostorija za brojanje glasova i drugim metodama u Mičigenu i ostalim „kolebljivim“ državama.

Predsednik tvrdi da ima na stotine svedočenja pod zakletvom koja dokazuju ove navode. Međutim, državni sudovi odbili su na desetine tužbi za izborne prevare koje je vodio Trampov pravni tim, pravdajući ti navodnim nedostatkom dokaza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala