NATO protiv Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISPripadnik obezbeđenja na zgradi sedišta NATO-a u Briselu
Pripadnik obezbeđenja na zgradi sedišta NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-članice NATO-a su protiv Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, jer on protivreči postojećoj arhitekturi razoružavanja, navodi se u saopštenju Alijanse, objavljenom u Briselu.
„Potvrđujemo našu posvećenost očuvanju i jačanju kontrole naoružanja, razoružavanju i neširenju nuklearnog oružja. Kako se Sporazum o zabrani nuklearnog oružja bliži stupanju na snagu, kolektivno podsećamo da smo protiv tog sporazuma, jer ne odražava sve komplikovaniju međunarodnu situaciju u oblasti bezbednosti i protivreči postojećoj arhitekturi neširenja i razoružavanja“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja ostaje jedini pouzdan put u pravcu nuklearnog razoružavanja.

Krajem oktobra Međunarodna kampanja za uklanjanje nuklearnog oružja saopštila je da je 50 zemalja ratifikovalo Sporazum o zabrani nuklearnog oružja i da će stupiti na snagu 22. januara 2021. godine. Rusija, kao i druge zemlje „nuklearnog kluba“, odnosno zemlje koje poseduju nuklearno oružje, nisu potpisale sporazum.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da Rusija ne namerava da potpiše ili ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala