Erdoganova duga igra sa S-400 i Amerikancima

© Sputnik / Kirill KallinikovSistem protivvazdušne odbrane S-400.
Sistem protivvazdušne odbrane S-400. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je kupila S-400 koji, prema Amerikancima, ne bi trebalo da bude deo NATO odbrambenog sistema. Ovo je duga igra koju nisu započeli Amerikanci, već sam Erdogan, koji je na taj način samo podigao ulog.

Tako ruski ekspert Grigorij Jarigin komentariše pretnje Vašingtona da će uvesti sankcije svim zemljama koje kupuju rusko naoružanje. On dodaje da je to jasan primer nelojalne konkurencije na svetskom tržištu oružja i snažan pokušaj pritiska na „neposlušne“ države, odnosno na one zemlje koje se ogluše o američke naredbe i direktive.

Pretnje Turskoj Moskva vidi kao još jednu manifestaciju arogantnog odnosa prema međunarodnom pravu, ispoljavanje nelegitimnih, jednostranih prinudnih mera koje SAD koriste već godinama i decenijama.

Ruski eksperti ocenjuju da su antiturske sankcije SAD u većoj meri usmerene kao opomena na druge potencijalne kupce ruskih sistema PVO S-400 i verovatno neće primorati Tursku da odustane od drugog ugovora sa Rusijom, o kojem se već govori. Dakle, glavni zadatak ovih sankcija je signaliziranje i upozorenje drugim zemljama da ne kupuju ruske sisteme dugog dometa S-400, jer bi u suprotnom mogle da se suoče sa određenim restriktivnim merama koje će protiv njih uvesti SAD.

Vojni eksperti navode da su američki sistemi „Patriot“ „inferiorni po svim glavnim pokazateljima“ u odnosu na ruske sisteme i da zbog toga SAD ne mogu da budu fer i častan igrač i konkurent na tržištu oružja, pa koriste sankcione mehanizme i poluge pritiska.

„Ne znamo detaljno kako funkcioniše ruski sistem S-400 i kako funkcionišu američki slični sistemi sa kojim će morati nekako da integrišu ovaj sistem. Postoje li vojni rizici? Verovatno postoje. Ali, kada je Turska donela takvu odluku, ona je bila svesna šta radi i bila je svesna mogućeg razvoja događaja. Amerikanci sada uvode sankcije, vršeći pritisak na Tursku. Čini mi se da Erdogan sada igra ovu igru, dok Amerikanci odgovaraju na ovu situaciju“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Grigorij Jarigin.

Amerika ne odustaje od sankcija

Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Stejt department: Sankcije uvedene Turskoj zapravo usmerene protiv Rusije

SAD uvele su sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i još trojici turskih zvaničnika zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400 od strane Ankare. Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su SAD jasno stavile do znanja Turskoj da bi se kupovinom ruskog sistema S-400 ugrozila bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja i pozvao je Tursku da reši pitanje S-400 u koordinaciji sa SAD, dok je Ankara pozvala Vašington da preispita svoju odluku i najavila da će preduzeti neophodne korake, što će neminovno negativno uticati na odnose dveju zemalja. Ankara takođe napominje da američke tvrdnje o ranjivosti sistema NATO-a u vezi sa nabavkom S-400 od strane Turske nemaju tehničku osnovu.

Sankcije su uvedene u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija, a turski lider Redžep Tajip Erdogan je rekao da su te pretnje Amerike i Evropske unije uznemirujuće i da zvanična Ankara ne očekuje sankcije, već ispunjenje obećanja o punopravnom članstvu u tom savezu.

Jarigin, međutim, smatra da Erdogan sada može da diktira pravila igre, s obzirom da se Amerikanci ponašaju vrlo predvidivo.

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografija S-400 u punom izdanju sa raketama zemlja-vazduh
Erdoganova duga igra sa S-400 i Amerikancima - Sputnik Srbija
S-400 u punom izdanju sa raketama zemlja-vazduh

„Oni su o sankcijama razgovarali i razgovaraće i dalje. To ne znači da neće razgovarati ni o čemu drugom, ali ovo je tako predvidiv instrument. Sankcije mogu biti različite prirode i trenutno je na snazi hiljadu sankcionih paketa protiv američkih partnera. Odnosno, sankcije nisu opasne po Tursku. Pored toga, ovo je i razmena signala. Pred njima su dugotrajni pregovori, ali je pitanje šta Erdogan želi. Čini mi se da je on sada u povoljnijem položaju, s obzirom da je potrebniji na Bliskom istoku, dok Amerikanci tamo nisu potrebni.“
Jarigan dodaje da se američka politika neće promeniti, bez obzira na to ko je šef Bele kuće.

„Oni će uvoditi sankcije. Vidimo da sankcije koje su sada uvedene nisu fatalne ni za turski vojni sektor, ni za dalju politiku. Erdogan očigledno igra svoju igru i čini mi se da on sada vodi. Promena administracije u SAD neće dovesti do promene politike. Nije Donald Tramp taj koji uvodi sankcije, nego su to savetnici koji predstavljaju različite američke elite koje donose sve političke, industrijske i vojne odluke. Odnosno, tamo se ništa neće promeniti. Oni će i dalje forsirati svoju tačku gledišta, ali tek ćemo videti šta će Erdogan učiniti i oko čega će trgovati“, zaključio je Jarigin.

Pravi se red za S-400

Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Turska najavila kontramere zbog američkih sankcija

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400, ali je zbog toga kažnjena.

Iako će sankcije pogoršati ionako teške američko-turske odnose, eksperti su sigurni da će Turska ostati članica Severnoatlantske alijanse i vojni saveznik Amerike, jer izlazak iz NATO-a ne odgovara ni Turskoj, ni Alijansi, posebno ako se uzme u obzir da je Turska važno američko uporište u regionu i da NATO na teritoriji Turske ima baze i vojne objekte.

S druge strane, eksperti napominju da se uprkos nezadovoljstvu Vašingtona trenutno sa nekoliko zemalja koje su pristalice vojno-tehničke saradnje sa Rusijom realizuju ugovori o isporuci sistema S-400 i uvereni su da će nezavisne i suverene zemlje nastaviti da slede svoje nacionalne interese, bez obzira na pritiske sa strane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala