Stejt department: Sankcije uvedene Turskoj zapravo usmerene protiv Rusije

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije protiv Turske zbog kupovine protivvazdušnih raketnih sistema S-400 zapravo nisu usmerene protiv Ankare, već protiv Moskve, saopštio je američki Stejt department.
„Klauzula 231 Zakona o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija i današnja dejstva nisu usmereni na podrivanje vojnog potenciala ili borbenu gotovost Turske, kao ni bilo kog drugog saveznika ili partnera Amerika. Naprotiv, imaju za cilj da nateraju Rusiju da plati cenu kao odgovor na široki spektar svojih zlonamernih akcija“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je uvođenje američkih sankcija zbog kupovine ruskih sistema S-400 i najavilo recipročne korake.

Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan poručuje EU i SAD: Bolje ispunite obećanja umesto što nam uvodite sankcije

Osuđujemo i odbacujemo danas najavljenu odluku Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa isporukama PVO sistema S-400, koja uključuje jednostrane sankcije protiv naše zemlje. Turska će preduzeti neophodne korake protiv ove odluke, što će neminovno negativno uticati na naše odnose. Turska se takođe neće uzdržavati od preduzimanje mera koje smatra neophodnim za obezbeđivanje svoje nacionalne bezbednosti“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da uvođenje sankcija Ankari zbog kupovine ruskih sistema S-400 predstavlja omalovažavanje međunarodnog prava.

Ranije je američko Ministarstvo finansija saopštilo da su SAD uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“. S tim u vezi, državni sekretar SAD Majk Pompeo je precizirao da će ograničavajuće mere biti uvedene zbog nabavki ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala