Tihanovska sa liderima Bundestaga razgovarala o beloruskim sankcijama i Rusiji

© REUTERS / HANNIBAL HANSCHKELider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska
Lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednički kandidat i lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska razgovarala je sa rukovodstvom nemačkog Bundestaga o uvođenju ciljanih sankcija protiv beloruskih kompanija koje podržavaju aktuelnu vladu u zemlji, saopštila je pres-služba Tihanovske.

„Svetlana Tihanovska sastala se sa predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, predsednikom odbora za spoljne poslove Bundestaga Norbertom Retgenom i potpredsednicom Bundestaga Klaudijom Rot... Na sastancima sa političarima razgovaralo se o rezoluciji Bundestaga o podršci Belorusiji, kao i o mogućim opcijama za pritisak na režim. Takođe su razmatrane sankcije kompanijama koje podržavaju Lukašenka i vrše represiju radnika“, navodi se u saopštenju.

Tihanovska je takođe upitala da li nemačke kompanije, po uzoru na norvešku „Jaru“, „mogu da budu aktivnije i postavljaju uslove u saradnji sa beloruskim preduzećima koja represiraju radnike“. Konkretno, pomenute su kompanije „Semens“ i „Ajkhof“.

Osim toga, Tihanovska je razgovarala o ulozi Rusije u rešavanju situacije u Belorusiji. Prema navodima pres-službe, Tihanovska je, između ostalog, primetila da su se ona i njen tim obraćali Rusiji, kao i evropskim liderima, ali je Moskva „odlučila da podrži režim Lukašenka“.

„Jedino što tražimo je da se Rusija ne meša i ne podržava one koji vrše nasilje u Belorusiji. Svi politički zatvorenici moraju biti oslobođeni, nasilje mora biti zaustavljeno. Jedina tema o kojoj bi trebalo da razgovaraju i Rusija i evropske zemlje je na koji način se može brzo sprovesti nova predizborna kampanja“, istakla je Tihanovska.

Početkom decembra nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da će antibeloruske sankcije Evropske unije, usmerene protiv glavnih pristalica vlasti u Minsku, biti proširene ukoliko predsednik Aleksandar Lukašenko ne popusti. Evropska unija uvela je dva paketa sankcija protiv fizičkih lica u Belorusiji, a sankcije su uvedene i Lukašenku.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala