Talin o Rusiji: London ima istu viziju pretnji kao mi

CC0 / / Talin
Talin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Estonski ministar odbrane Juri Lujk zahvalio je britanskom kolegi Benu Volasu na vojnicima koji se cele godine nalaze u Estoniji, saopštio je vojni resor te zemlje. Lujk je dodao da London i Talin imaju istu viziju pretnji, imajući u vidu Rusiju.
„Velika Britanija je jedna od najvažnijih saveznika Estonije sa kojim imamo potpuno isto viđenje pretnji evropskoj bezbednosti sa ruske strane. To je potvrđeno današnjim sastankom, kao i zahvaljujući više od 800 britanskih vojnika koji se cele godine nalaze u Estoniji. Veoma smo zahvalni Britancima na tom doprinosu“, rekao je ministar odbrane nakon sastanka sa Volasom.

On je pozdravio odluku Britanije da poveća ulaganja u odbranu i izrazio nadu da će primer Estonije i Britanije slediti i druge NATO države.

Volas, koji je u ponedeljak stigao u dvodnevnu posetu Estoniji, dodao je da je estonsko-britanska saradnja u oblasti odbrane započeta pre 102 godine tokom estonskog rata za nezavisnost i da je London spreman da doprinese estonskoj bezbednosti onoliko koliko je neophodno, uključujući zadržavanje svog kontingenta u međunarodnom bataljonu NATO-a koji je raspoređen u toj zemlji.

Na samitu NATO-a u Varšavi 2016. godine Alijansa je odlučila da u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj, na molbu tih zemalja, razmesti multinacionalne bataljone na rotacionoj osnovi.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da svi znaju da Rusija nema nameru bilo koga da napada a da je „ruska pretnja“ – izmišljotina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala