Ruski dronovi u borbi protiv ilegalnog sečenja novogodišnjih jelki /video/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNovogodišnja jelka u Kremlju
Novogodišnja jelka u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova godina se bliži, a samim tim raste i broj takozvanih „crnih“ drvoseča koji pokreću lov na prelepe jelke. Prema preliminarnim procenama, u Rusiji se svake godine napravi šteta u visini od više hiljada evra.

Najčešće „crne“ drvoseče postaju aktivni početkom decembra, kada je malo vremena ostalo do Nove godine. Međutim, kako navodi televizija "Zvezda", u Habarovskom kraju, Daleki istok Rusije, ove godine su ranije primećeni, već krajem oktobra. U prirodnom rezervatu Anjun ilegalne drvoseče su na varvarski način uspele da poseku više od stotinu stabala.

U drugom delu Rusije, u Čeljabinsku, jedinice za zaštitu šuma su odlučile da spreče krivolov: izlaze na mesta divlje seče, prolazeći kroz snežne smetove terenskim vozilima i kvadrovima. Veliku pomoć u otkrivanju krivolovaca im pružaju i dronovi.

Svake godine u ovo vreme strada veliki broj drveća, posebno jelke, borovi i kedar. Sa mladim drvećem se postupa humano, ono se seče u korenu i vadi se celo drvo, dok sudbina velikog drveća šokira ekologe. Veliko drveće seku na nekoliko delova i uzimaju samo najvrednije delove koje mogu prodati: vrhove jelki i grane, a sve ostalo ostaje da istrune u šumi. Pokušavajući da izveze drveće iz rezervata, jedan od natovarenih kamiona krivolovaca sleteo je s puta. Šteta od nelegalne seče premašila je milion rubalja.

Prirodni rezervat Ergaki je pravi dragulj Sibira i Krasnojarskog kraja - Sputnik Srbija
Škola za zaštitnike prirode na Kamčatki

Policijske racije se trenutno izvode u više regionima Rusije. Na primer, u šumama Severne Osetije su danonoćno aktivne patrole. 

Božićni bazari se otvaraju širom zemlje, ali tamo je sve manje drveća, uglavnom se prodaje više borova ili jela. Primetno je da je potražnja za drvećem smanjena ove godine - Rusi sve više biraju veštačka božićna drvca.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala