Škola za zaštitnike prirode na Kamčatki

© Sputnik / Olivera IkodinovićPrirodni rezervat Ergaki je pravi dragulj Sibira i Krasnojarskog kraja
Prirodni rezervat Ergaki je pravi dragulj Sibira i Krasnojarskog kraja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Kamčatki se pojavila jedina na Dalekom istoku obrazovna institucija, gde će se obučavati vodiči-prevodioci za prirodne rezervate i dobrovoljci za zaštitu životne sredine. U „Školi za zaštitnike prirode“ moguća je obuka od nule i kursevi za stručno usavršavanje.

Za sada će projekat biti namenjen za obučavanje osoblja samo za dalekoistočna zaštićena prirodna područja, ali u budućnosti je planirano slanje specijalista i u druge regione Ruske Federacije.

„Obuka će se odvijati u prisustvu učenika i onlajn, a praktični deo će biti organizovan na zaštićenim područjima teritorije Kamčatke. Trenutno je započet rad na pripremi metodološkog materijala za kurseve „Inspektor“, „Vodič-instruktor“, „Volonter za prirodne rezervate“, koji će se održavati u školi“, saopštila je za RIA Novosti pres služba „Državni rezervat prirode Kronocki

Ideja o formiranju ovakve škole nije nastala slučajno: u dalekoistočnim zaštićenim prirodnim područjima postoji ozbiljan nedostatak osoblja. Predstavnici prirodnog rezervata Kronocki se nadaju da se uključivanjem specijalno obučenih dobrovoljaca može delimično rešiti ovaj problem. 

Pored toga, Kamčatka planira da poveća obim turističkog tržišta, a tu će dobro dođi profesionalni vodiči-prevodioci. 

Takođe, obrazovni projekat je osmišljen da pomogne u rešavanju još jednog hitnog problema, a to je krivolov. 

„Jedan od ciljeva ovog projekta je smanjiti krivolov uključivanjem više ljudi u zaštitu prirode i povećanjem obrazovne aktivnosti o životnoj sredini stanovništva koje živi u oblastima u blizini zaštićenih područja“, saopštila je pres služba „Državnog rezervata prirode Kronocki“. 

Razumno korišćenje prirodnih resursa

Činjenica da će „Škola za zaštitu prirode“ biti formirana, postala je poznata tokom posete premijera Mihaila Mišustina Dalekom istoku. Nakon putovanja, premijer je potpisao još niz uputstava za upotrebu prirodnih resursa u regionu. 

Konkretno, na Kamčatki će biti otvoren međunarodni naučni centar nove ere. Specijalizovaće se za tehnologije upravljanja životnom sredinom. Centar će se baviti temama korišćenja prirode i zaštite životne sredine i pitanjima ugostiteljstva. Centar ima za cilj da ujedini naučnike iz obrazovnih institucija i laboratorija sa kolegama iz realnog sektora privrede za sprovođenje zajedničkih projekata. 
© Sputnik / Aleksey KudenkoJoš jedan državni program, koji je obuhvatio i teritoriju Kamčatke, bila je inicijativa Ministarstva prirodnih resursa Rusije za formiranje službe za zaštitu ptica.
Škola za zaštitnike prirode na Kamčatki - Sputnik Srbija
Još jedan državni program, koji je obuhvatio i teritoriju Kamčatke, bila je inicijativa Ministarstva prirodnih resursa Rusije za formiranje službe za zaštitu ptica.

Važne ptice 

Još jedan državni program, koji je obuhvatio i teritoriju Kamčatke, bila je inicijativa Ministarstva prirodnih resursa Rusije za formiranje službe za ornitološku zaštitu. (Orintologija je naučna disciplina koja se bavi proučavanjem ptica)

Deo nove službe će postati i međunarodni centar za rehabilitaciju, razmnožavanje i očuvanje retkih vrsta ptica „Kamčatka“, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva prirodnih resursa Rusije. 

„Organizovan je prenos dragocenog iskustva stranih ornitologa i naučnika. Za kratko vreme pripremljena je grupa ptica grabljivica. Predstoji dugoročan rad koji će dovesti do razvoja ornitološke nauke u Rusiji, a stvoriće i efikasnu službu za ornitološku zaštitu na mestima koja imaju najveći prioritet za bezbednost“, rekao je generalni direktor Sokolskog centra Šuhrat Razokov. 

Istovremeno, novi centar ne samo da  će rešiti probleme obnavljanja populacije retkih vrsta ptica, već će takođe doprineti naučnim aktivnostima i razvoju turističke industrije. 

Sokolski centar je je upravo primer vodećeg projekta koji će za sobom povući čitav niz turističke, transportne i naučne infrastrukture, što je veoma važno, jer mi ne znamo mnogo o našoj prirodi, o našim arktičkim sokolovima. Veoma mi je drago što projekat dobija praktičan karakter, to jest, građevinski radovi počinju već ove jeseni“, istakao je gubernator Kamčatke Vladimir Solodov. 

Pripremi radovi za izgradnju centra za razmnožavanje i očuvanje retkih vrsta ptica već su započeti. Ističe se da je prilikom izbora mesta, pre svega, uzeto u obzir mišljenje naučnih radnika zaštićenih prirodnih područja, budući da u budućnosti planiraju puštanje arktičkih sokolova u svoja staništa na teritoriji prirodnog rezervata Kronocki, gde će se nadgledati populacija ovih predatora.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala