Zaharova: Rusija ne vidi konsolidaciju napora u svetu tokom pandemije

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne vidi konsolidaciju napora u svetu u razvoju lekova i vakcina potiv kovida 19, ali postoji neglobalna uzajamna pomoć, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ne vidimo globalnu konsolidaciju napora ni da se zajednički razvijaju lekovi, ni vakcine i tako dalje. Ne, na ovaj ili onaj način, svako je za sebe. To vidimo“, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju „Zvezda“.

Štaviše, prema njenim rečima, nakon zvaničnih izjava o puštanju vakcine protiv virusa korona, Rusija se suočila sa velikim prilivom dezinformacija.

„Suočili smo se jednostavno sa lavinom dezinformacija. Da li smo bili spremni za ovo? I da i ne. Činilo mi se da će se sa svom ovom ‘zapadnom mašinom’, njenim proizvodima, mehanikom, ipak zaustaviti kada se bude radilo o životu planete, ni manje ni više. Postojala je neka šansa da se svet ujedini bar na ovu temu“, objasnila je portparolka.

Govor Vladimira Putina u UN - Sputnik Srbija
Putin u UN: Dostupna vakcina, zabrana oružja u svemiru, zeleni koridor... /video/

Međutim, prema njenim rečima, postoji uzajamna pomoć između zemalja, „iako nije globalna“.

„Ali, s druge strane, postoji uzajamna pomoć, postoji, uopšte, neka udaljena, doduše ne direktno globalna, ali ipak priča sa takozvanim ‘pojilištem’... Kada životinje dolaze na pojilište i ne napadaju jedna drugu. I ovaj element postoji. Volela bih da je sveobuhvatan, ali on postoji i to je vrlo dobar znak... Ne mogu da kažem da sam optimista, ali nema ni pesimizma“, rekla je Zaharova.

Zaharova je istakla da mogućnosti za preispitivanje pristupa globalnoj saradnji tokom pandemije još uvek nisu propuštene, ali da njihov uspeh zavisi od svakog pojedinca.

„Verujem da šansa (za zbližavanje) koja je sada data našim umovima, našem postojanju u principu kao civilizaciji, ne želim da mislim da je već propuštena. I dalje se nadam najboljem“, konstatovala je Zaharova.

Ona je naglasila da realizacija te šanse zavisi od svakog čoveka, a ne samo od političkih i ekonomskih lidera.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 72,3 miliona ljudi, od čega je više od 1,6 miliona ljudi umrlo. Trenutno u svetu ima više od 20 miliona aktivnih slučajeva kovida. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala