Da li je štetno da držimo telefon pored kreveta dok spavamo?

© Foto : Ketut SubiyantoKorišćenje pametnog telefona u krevetu
Korišćenje pametnog telefona u krevetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Telefon je postao suštinski deo našeg života do te mere da ga stavljamo pored sebe i kada odemo u krevet. Ali kakav uticaj ovi uređaji imaju na naše zdravlje dok spavamo?

Postoji mnogo mitova o opasnosti zračenja koje emituju pametni telefoni, ali malo je naučnih potvrda o njegovom delovanju na telo. Ruski specijalista za digitalnu dijagnostiku proizvoda Sergej Kuzmenko odgovorio je na ovo pitanje.

„Nema ničeg lošeg u tome da noću držite telefon pored kreveta“, kaže Kuzmenko. „Nauka nije pokazala da njegovo zračenje deluje na telo, ona navodi da nije pronađena statistički značajna korelacija između povećanog rizika od razvoja bolesti i upotrebe mobilnih telefona“, dodaje on.

Međutim, Kuzmenko upozorava da je vrlo opasno dugo gledati u ekran pametnog telefona pre spavanja. „Pre svega, to je loše za vaš vid. Prebacivanje telefona u režim čitanja ili noćni režim malo smanjuje naprezanje očiju, ali ga ne uklanja“, objasnio je.

„Drugo, to može da izazove poremećaje spavanja kako sa psihološke tačke gledišta (nervni sistem je napet zbog pročitanih vesti, mozak pokušava da obradi sve informacije koje je korisnik dobio), tako i sa fiziološke tačke gledišta (osvetljenost, prema nekim izveštajima, negativno utiče na proizvodnju melatonina, hormona spavanja.) ​​Dakle, odlaganje mobilnog telefona sat vremena pre spavanja i podešavanje alarma za sutra je najbolja opcija“, savetuje Kuzmenko u izjavi za portal RG.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala