Upoznajte Srbina iz Nemačke – najveću enigmu svetskog tenisa

© AFP 2023 / BRENTON EDWARDSSaša Bajin, nemački teniski trener srpskog porekla
Saša Bajin, nemački teniski trener srpskog porekla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saša Bajin, nemački teniski trener srpskog porekla, godinama važi za jednu od zanimljivijih i iskrenijih osoba u „belom sportu“.

Bajin je u intervjuu za specijalizovani portal „Tenis“ govorio o problemima sa kojima su se osobe iz njegovog sveta suočile.

Tridesetšestogodišnjak je trenersku karijeru počeo kao sparing-partner čuvene Amerikanke Serene Vilijams, da bi nešto kasnije sarađivao sa određenim brojem vrhunskih igračica – Naomi Osakom, Kristinom Mladenović, Dajanom Jastremskom i, od naredne sezone, Karolinom Pliškovom.

Koliko njegova igračka karijera nije bila uspešna – a nije, jer mu je najbolji renking karijere bio 1149. mesto na planeti – toliko mu je trenerska, barem za sada, uspešna.

Bajin je Sereni služio kao sparing-partner punih osam godina, tokom kojih je Amerikanka osvojila veliki broj Grend slem titula, a ujedno je na isti način pomagao i drugim pripadnicama samog teniskog vrha – Viktoriji Azarenki, Sloun Stivens i Karolini Voznijaki.

Ipak, na uspeh je čekao sve do 2017. godine kada je preuzeo kormilo stručnog štaba japansko-američke igračice Naomi Osake, koja je radeći sa srpsko-nemačkim znalcem dve Grend slem titule.

Za 2018. godinu je dobio nagradu trenera sezone, a narednu je počeo trijiumfalno, pošto je Osaka osvojila Australijan open.

Nedugo zatim, Saša i Naomi su raskinuli saradnju poprilično naprasno.

To je Bajinu donelo priliku da sarađuje sa Kristinom Mladenović, Francuskinjom koja takođe vuče srpsko poreklo.

Njeni navijači su očekivali povratak u najbolju formu bez koje je bila neko vreme, pogotovo s obzirom na Bajinov pedigre.

​Saradnja je potrajala oko šest meseci, pa je ubrzo došlo do novog raskida.

I, ponovo, manje-više naprasno.

Maltene odmah nakon situacije sa Kristinom pokrenuta je priča sa Dajanom Jastremskom, mladom nadom ukrajinskog, ali i svetskog tenisa.

Dajani i Saši je poprilično zasmetao virus korona, veliku prepreku je stvorio ne samo njima, već i celokupnoj organizaciji teniskih turnira, kao i, naravno, celom svetu.

„Ja sam trener koji voli da bude sa svojim štićenikom gotovo cele godine. Postoji mnogo igrača koji žele trenera samo tokom 25 nedelja u godini, a to je posebno slučaj kod muškaraca. Ja to ne želim. Ja želim da budem stoprocentno odgovoran – kako za uspehe, tako za neuspehe. Sa Dajanom sam bio na US openu i Sinsinatiju, ali je pre toga nisam video šest meseci. To, onda, nije bio moj rad“, iskreno je govorio o situaciji Bajin u intervjuu za „Tenis“.

Da situacija između Dajane i Saše bude bizarnija, raskid saradnje je došao ne samo posle lošeg izdanja na US openu, već zbog komentara na društvenim mrežama.

U meču trećeg kola turnira, Jastremska je doživela poraz od Naomi Osake, nekada teniserke koju je trenirao upravo Bajin.

On joj je pobedu nad tada još svojom štićenicom čestitao putem Tvitera, a to se, blago rečeno, nije svidelo Ukrajinki.

„Ja stvarno ne želim da verujem u to. Ne želim mnogo o tome ni da govorim, jer je za to mene nešto što nije vredno pomena. Možda je Dajani zasmetalo to što sam od svih osoba čestitao Naomi. Ali, ja to uvek radim. Čestitam drugom timu, ali ovog puta joj je to možda malo zasmetalo. Siguran sam da nismo zbog toga prekinuli saradnju. Do toga je došlo zbog različitog pristupa“, podelio je svoje mišljenje Bajin.

​Boravak u samom vrhu svetskog tenisa Bajinu je doneo blizak susret sa svim problemima koji postoje, kao i sa dodatnim poteškoćama koje su nastale pojavljivanjem virusa korona, te prekidom sezone.

Ono što je tenisu napravilo možda još veći problem nego virus korona je nedostatak komunikacije i profesionalnosti koju su pokazali ATP i VTA, krovne organizacije muškog i ženskog tenisa.

Odlaganja i otkazivanja turnira, promene u rasporedu i druge bitne stvari dolazile su do protagonista „belog sporta“ uglavnom putem Tvitera – baš kada su dolazile i do novinara, navijača i svih ostalih manje bitnih ljudi.

Potpuna zbrka desila se na ovogodišnjem US openu, kada je Benoa Per dobio pozitivan test na virus korona.

„Mi smo bili zajedno u hotelu. Postavio sam im pitanje i dobio sam odgovor da informacija ne bi trebalo da se ni sa kim deli. Ali, ja sam im rekao da je trebalo da nas na neki način obaveste, pošto je komunikacija dosta bitna. To je jedna od razloga zbog kojeg sam i dalje na Tviteru. Tamo osim takvih informacija i toksične atmosfere nema ničega“, ispričao je Bajin.
© AFP 2023 / Harry HowSaša Bajin, teniski trener, i Naomi Osaka, japansko-američka teniserka
Upoznajte Srbina iz Nemačke – najveću enigmu svetskog tenisa - Sputnik Srbija
Saša Bajin, teniski trener, i Naomi Osaka, japansko-američka teniserka

Posle brojnih kritika Bajina i drugih visokorangiranih teniskih ličnosti situacija u komunikaciji ATP, VTA i Grend slem organizatora sa igračima i trenerima jeste postala bolja, ali je daleko od savršene.

Konfuzija je krenula od Indijan Velsa, turnira koji je u martu ove godine postao prvi koji je otkazan zbog širenja pandemije. I o toj situaciji Bajin ima zanimljivu priču.

„Ja sam tada izašao sa jednog treninga i prišla mi je jedna žena. Pitala me je šta mislim o tome da se otkaže turnir. Pitao sam je: Koji turnir? Pre toga nismo dobili nijednu poruku o tome da turnir uopšte može da se otkaže. Trebalo je igrače više da uključe u taj razgovor i komunikacija mora da bude bolja“, izjavio je Bajin u intervjuu za „Spoks“ ranije ove godine.

Jedan od glavnih ljudi koji su pokazali inicijativu za poboljšanjem pomenute situacije je Novak Đoković, koji je nedavno pokrenuo sopstvenu, nezavisnu organizaciju pod imenom Asocijacija profesionalnih tenisera i teniserki (PTPA).

Novak je naišao na veliki broj kritika, ali i poruka podrške, a Bajin trenutno ne staje ni na jednu stranu, već apolitički odgovara na pitanja vezana za temu.

„Ja podržavam ono što je dobro za igrače. Ali, nemam neko značajno mišljenje o toj temi. Morao bih da se sastanem sa direktorima turnira i supervizorima kako bi mi oni predstavili svoje stavove, a njih ne poznajem najbolje. Znam šta smeta igračima, jer sam trener i sa njima sam u svemu tome. Zato podržavam sve što je dobro za igrače“, iskren je bio Bajin.

Bajin je u ovom intervjuu, kao i u nekim prethodnim, jasno pokazao da ne želi da se meša u stvari u koje nije u potpunosti upućen, ali da je spreman da bez mnogo razmišljanja stane na stranu kojoj je privrženiji.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
„Niko u svojoj zemlji nije uradio ono što je Novak u Srbiji“

Na sličan način za sada teče njegova trenerska karijera, pošto je nakon velikih uspeha sa Serenom Vilijams i Naomi Osakom imao dve ne baš najuspešnije saradnje sa Mladenovićevom i Jastremskom.

Pomenuti epitet trenera godine došao je sada već, u svetu profesionalnog sporta, davne 2018. godine, pa očekivanja koja je tada predstavio pred sobom, realno gledano, nisu ispunjena. Barem ne sa strane posmatrača i analitičara.

Nemac srpskog porekla svakako ima samo 36 godina i ne dovodi se u pitanje njegova stručnost, kao ni njegova predanost onome sa kim sarađuje. Sigurno ne zbog jednog generalno bezazlenog „tvita“.

Nova godina pred Sašu Bajina stavlja nove izazove, odnosno pokušaj da dvadesetosmogodišnju Čehinju sa šeste pozicije VTA rang liste vrati na prvu, koju je zauzimala pre oko dve i po godine.

Ali, takođe, i izazov da sebe vrati na put koji su mu svi predviđali dok je bio prvi čovek tima Naomi Osake.

​►Haotična godina Nemca ruskog porekla – sve je počelo Novakovim pozivom u Beograd

Američki teniser: Stao sam uz Novaka, radi stvari koje nisu uobičajene

Ni Đoković, ni Federer, ni Nadal – već Medvedev

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala