Tri cilja Tirane: Srbiji pripisuju genocid da bi mogli da dosanjaju svoj opasni san

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova
Zastave Albanije i Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava šefa albanske diplomatije Genta Cakaja da neće biti mira sve dok se Srbija ne izvini kosovskim Albancima zbog počinjenih ratnih zločina i „genocida“ jasan je pokušaj da se pitanje OVK skloni sa dnevnog reda jer je OVK simbol projekta za nacionalno objedinjavanje Albanca sa ovih prostora, smatra Zoran Milivojević, diplomata u penziji.

Amnestijom OVK velikoalbanski projekat bi mogao uspešnije da se nastavi, dodaje on.

Tri razloga što Tirana pripisuje Srbiji genocid

Nije prvi put da se ovako nešto čuje što je rekao Cakaj, a Milivojević napominje da ne treba zaboraviti da je sada pred sudom za zločine OVK tema i sama Albanija i njene uloga u svemu što se dešavalo devedesetih.

„Jasno je da je u pitanju pokušaj da se stvori pritisak na Srbiju i da se Srbija osudi kao krivac. Teži se i da se ova tema internacionalizuje, kako bi se na taj način amortizovalo sve ono što bi moglo da bude rezultat sudskih postupaka koji su u toku pred Specijalizovanim većem“, navodi sagovornik Sputnjika.

Kosovska nezavisnost na tankom ledu

Drugi razlog zbog koga Cakaj potencira ovu temu, Milivojević vidi u tome da je sve jasnija činjenica da je kosovska nezavisnost u problemu.

„Na globalnom planu stvari se menjaju i sa scene polako silazi period i situacija koja je postojala u momentu kada je Kosovo proglasio jednostranu nezavisnost. Kako vreme prolazi, pojavljuju se novi argumenti i projekat nezavisno Kosovo polako se topi“, ocenjuje Milivojević.

Naš sagovornik napominje da ne treba smetnuti sa uma da se iza ove izjave krije i pokušaj nametanja panalbanske politike koju Tirana vodi u poslednje vreme i na čijem je čelu upravo Gent Cakaj, koji operativno vodi tu misiju.

Propagiranje panalbanske politike

„Cilj te politke je da se homogenizuje albanski korpus na našim prostorima i da se velikoalbansko pitanje projektuje na jedan srednjeročni ili dugoročni plan. To se vidi i iz delovanja Tirane u vezi sa jugom Srbije, Makedonijom, Kosovo i da ne pominjemo, a ako bolje pogledamo čak i sa Crnom Gorom“, objašnjava Milivojević.

On dodaje da Cakaj pokušava da skrene temu prema Srbiji i to tako što se u isto vreme grubo meša u unutrašnje poslove suverene države, što može da naruši mir i stabilnost u regionu.

Nema mesta za treću stranu u dijalogu

Što se pregovora Beograda i Prištine tiče, ako je Albaniji cilj da se na ovaj način priključi istim, Milivojević smatra da od toga nema ništa.

„To su pregovori koji se vode po Rezoluciji UN kao statusno neutralni u kojima posreduje EU i vode se na nivou normalizacije odnosa u okviru Srbije u skladu sa Rezolucijom 12 44. To znači da tu nema mesta za neku treću stranu, dakle ni za Albaniju“, naglašava on.

Naš sagovornik zaključuje da optužbe koje Cakaj stavlja na teret Srbiji nisu ništa drugo do pokušaj da se Srbija označi kao krivac u regionu i da se krivica za stanje krajem devdesetih, isključivo pripiše Srbiji

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala