Petković posle sastanka u Briselu: ZSO uslov za uspešan nastavak dijaloga sa Prištinom

Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Peković izjavio je da je i u današnjoj, novoj rundi tehničkog dijaloga sa Prištinom, prvo pitanje na kojem je Beograd insistirao bilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Petković je podsetio da je prošlo 2.800 dana, a da ZSO nije formirana.

„Za nas je to ključno pitanje i ako govorimo o uspešnom nastavku dijaloga neophodno je da dođe do formiranja ZSO“, rekao je on novinarima nakon sastanka u Briselu.

Petković je preneo da se danas govorilo o imovini i finansijskim potraživanjima, što je veoma važno pitanje.

„Dobro je da nakon sedam i po godina konačno govorimo o imovini i finansijskim potraživanjima. To je vrlo osetljivo, krupno i kompleksno pitanje. S obzirom da su pozicije Beograda i Prištine po pitanju imovine i finansijskih potraživanja veoma udaljene, ono što smo predložili jeste da prvo utvrdimo principe“, objasnio je on.

Petković je ukazao da je delegacija Beograda došla na sastanak sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se principima, mehanizmima i telima uspostavio sistem da bi moglo da se govori konkretno o imovini.

 Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači - Sputnik Srbija
Može sve, samo ZSO — ne!

Pokretanjem pitanja imovine, prema njegovim rečima, daje se doprinos ukupnom rešavanju svih drugih problema u dijalogu.

Petković je istakao da je za nas važno da se nastave razgovori i dijalog iako su teški, ali je to sve bolje, kako kaže, da u Briselu imamo za pregovaračkim stolom, a ne na terenu incidente.

„S obzirom da je danas Međunarodni dan ljudskih prava, a pominjući incidente, svakako smo pokrenuli pitanje položaja Srba na Kosovu i Metohiji, kršenje njihovih prava, ali i najnovijih incidenata posebno napada na Srbe povratnike u Metohiji, ali i uopšte napada koji se dešavaju posebno na centralnom Kosovu“, rekao je on.

Petković je naglasio da Beograd insistira na dijalogu, i da će se svaki put, kada dobijemo poziv, naša delegacija odazvati i doći spremna u Brisel da razgovara o svim ključnim pitanjima koja se nalaze na agendi, kada je reč o dijalogu, preneo je Tanjug.

„Kada je upitanju u kojoj fazi i statusu jeste dijalog mi dajemo sve od sebe da, što se tiče beogradske strane, pregovori idu u pravom smeru, a jedini mogući smer je u pravcu kompromisnog rešenja“, zaključio je Petković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala