NBA ukinula „Duško Vujošević“ pravilo

© AP Photo / Ashley LandisGreg Popovič, trener San Antonio Sparsa
Greg Popovič, trener San Antonio Sparsa - Sputnik Srbija
Pratite nas
NBA liga je pred početak nove sezone promenila pravilo o odevnim predmetima za trenere, što je podsetilo na situaciju blisku onoj relativno nedavno zabeleženoj u srpskoj košarci.

Brojne promene iz prethodne sezone, nastale uglavnom zbog nesvakidašnje situacije izazvane virusom korona, donekle su prenete u narednu.

Oko dve nedelje pre početka sezone 2020/21 najjačeg klupskog košarkaškog prvenstva sveta, NBA se oglasila pravilnikom o oblačenju trenera.

Od nove sezone treneri više neće morati da nose (sportske) sakoe, moći će da se na utakmicama pojave bez njih, ali ne odeveni u šta god im padne napamet.

Obavezne će biti poslovne čarape, pantalone i cipele, kao i košulje (a, očekuje se i polo majice), preneo je „AP“.

Nova pravila neće biti ista kao tokom prethodnih sezona, ali neće biti identična ni onima iz „mehura“ u Orlandu u kojem je okončana prošla takmičarska godina.

Na Floridi je bilo dozvoljeno voditi ekipu u opuštenijim odevnim varijantama, što se može videti na primeru trenera Majamija Erika Spolstre, koji je na utakmicu došao u potpuno običnim bermudama.

Ono što će takođe biti obavezno za trenere je nošenje maski – uvek, bez izuzetka.

„Ja sam zbog toga nosio maske i tokom plej-ofa, i tokom finala, čak i kada nismo morali da ih nosimo tokom konferencija. Pod jedan, prešlo mi je u naviku. Pod dva, želeo sam da nastavim da koristim našu platformu kako bih ljudima dočarao da maske prave razliku. Ako vide da mi nosimo maske u svakom mogućem trenutku i da nam nije problem, ako shvate koliko je to bitno, onda ćemo možda to normalizovati u javnosti“, izjavio je Spolstra za „AP“.

Iako jesu najbitniji deo novog pravilnika, maske nisu ono što je privuklo pažnju javnosti.

Pogotovo s obzirom na to da je sa (ne)nošenjem određenih odevnih predmeta ranije bilo problema.

Primera radi, trener Golden Stejt Voriorsa Stiv Ker je tokom utakmice protiv Portland Trejlblejzersa 2017. godine skinuo sako po ulasku u četvrtu četvrtinu.

Nedugo zatim je otkriveno da je Ker to uradio zbog bolesti sa kojom se borio, ali je konstatovano i da je prekršio pravila – što je bilo otkriće za gotovo ceo medijski svet.

Pored situacije sa Kerom, praktično je nemoguće pronaći sličan „incident“ u NBA ligi. Daleko je lakše isto uraditi u Evropi, odnosno u Srbiji.

U maju 2014. godine tadašnji trener Partizana Duško Vujošević kažnjen je sa 34.500 dinara zbog „neprikladnog oblačenja“ na meču Superlige Srbije.

Zapravo, trofejni stručnjak je sankcionisan zbog toga što je skinuo sako na meču protiv Mege u „Pioniru“, što se nije desilo prvi put, ali je prvi put, nakon jedne opomene, bio kažnjen.

„Nikada nisam kažnjen zbog toga, barem koliko znam. Ali, tako nešto mi sigurno ne bi promaklo. Svako se kostimira na svoj način. Nisam ljubitelj odela, zato često posegnem za skidanjem sakoa, ali mislim da oblačenjem maksimalno poštujem košarkašku priredbu zvanu utakmica“, pričao je tada Vujošević.

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaDuško Vujošević
NBA ukinula „Duško Vujošević“ pravilo - Sputnik Srbija
Duško Vujošević

Nekoliko dana kasnije u istom takmičenju zaigrali su Vujoševićev Partizan i Radnički Miroslava Mute Nikolića.

Crno-beli su pobedili rezultatom 96:78, ali rezultat te utakmice bio je daleko od prvog plana.

Vujošević je ponovo skinuo sako tokom utakmice, a zatim su usledile ovacije navijača, uz povike protivničkom treneru: „Muto, skini se“.

Ne samo da je Nikolić skinuo sako i time pružio podršku kolegi sa suparničke klupe, već je izazvao svojevrsni „striptiz“.

Sakoe je skinuo i celokupan stručni štab Partizana, a onda je usledilo masovno skidanje odevnih predmeta na celoj tribini, od strane navijača.

„Nikada to ne radim teatralno, ali sada malo i jesam“, pričao je Vujošević.

On je objasnio da to radi zato što se najkomfornije oseća „u svom radnom odelu, a to je trenerka“.

Dodao je i da mu nije jasna „tolika briga o kostimu“.

Vujošević je, baš kao i Nikolić, ponovo kažnjen sa 34.500 dinara, ali je usput javnosti skrenuo pažnju na potpuno neshvatljivo pravilo za koje gotovo niko nije znao ni da postoji.

Rašon Tomas, košarkaš Partizana - Sputnik Srbija
Partizan na krilima Tomasa do Top 16 faze Evrokupa!

Iako je Amerika  daleko od Srbije, pravila u ovom segmentu se ne razlikuju mnogo. Barem nisu do ove godine.

Ipak, potrebno je istaći da je ovo samo jedan mali korak ka „oslobađanju“ trenera, s obzirom na to da su pravila i dalje jako striktna – i moraju se poštovati.

Što se Srbije tiče, tu su pravila i dalje, pa, čudna.

Posle treće utakmice finala Superlige Srbije 2019. godine, direktor takmičenja Leon Deleon je izrekao kazne tadašnjim trenerima Partizana i Crvene zvezde, Andrei Trinkijeriju i Milanu Tomiću.

Trinkijeri je morao da plati 1.000 dinara jer je na pres-konferenciju došao u, kako je navedeno, „neobičnoj i veoma svečanoj majici, ali i dalje majici“.

Italijan se tada pojavio u majici na kojoj je bila nacrtana košulja, zato što je meč pre toga dobio kaznu od 6.000 dinara jer je na pres došao u običnoj majici.

Tomić je posle trećeg meča takođe morao da izdvoji 6.000 zbog nošenja obične majice na konferenciji.

„Ako me liga kazni jer nisam u sakou, ja ću njih (da kaznim), jer ne mogu četiri košulje da nosim. Ne mogu sa dva auta da dolazim, gde je jedan za garderobu“, obrazložio je svoju odluku Trinkijeri.

​Atmosfera tokom pomenute finalne serije u dvorani „Pionir“ je bila, blago rečeno, paklena, temperatura je bila izuzetno visoka, a ujedno je bilo i izuzetno sparno.

Utakmicu je bilo teško gledati sa strane, a kamoli sa klupe, uz veliko nerviranje i uz emotivno proživljavanje svakog napada, svake odbrane...

Što je počelo sa Vujoševićem, nastavilo se sa Trinkijerijem. I nastaviće se sa nekim drugim ukoliko se pravila ne promene.

NBA liga je imala sličnih ispada tokom svoje duge istorije, ali su njeni treneri uglavnom prihvatili čudna pravila i nisu se bunili.

To, doduše, ne znači da su pomenuta pravila potrebna ili dobra već se jednostavno poštuju. A, kako i ne bi, za tolike novce...

Tvit je zbunio Srbiju – Micić još neće u NBA, ali ga i tamo čeka novi dres plave boje

► Slučaj „Đorđević“: Teo zapretio, Pefi odbrusio – Sale nije mogao da ode

► Liga u kojoj srpski košarkaši drže rekorde /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala