Brod „Fortuna“ nastavlja kretanje ka gasovodu „Severni tok 2“

© Foto : Nord Stream 2Ukrcavanje cevi na brod u severnoj nemačkoj luci Mukran
Ukrcavanje cevi na brod u severnoj nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nakon što su iz Nemačke, kao i kompanije „Nord strim“ , stigle najave da će posle godinu dana biti nastavljeni radovi na gasovodu „Severni tok 2“ aktivirani su i brodovi koji bi mogli da učestvuju u završnim radovima na polaganju cevovoda.

Podaci „Marin trafik“, agencije za praćenje kretanja brodova, pokazuju da se brod „Fortuna“, koji će biti uključen u postavljanje cevi gasovoda u vodama Nemačke, posle kratkog boravka u luci Rostok, uputio na istok u pravcu gasovoda i sada se nalazi na otvorenom moru nedaleko od poluostrva Cingst.

Brod je 5. decembra izašao iz nemačke luke Vizmar i krenuo ka Rostoku, ali je potom ostao na otvorenom moru nedaleko od Vizmara.

Posle četiri dana brod je nastavio kretanje i ukotvio se u Rostoku.

Nemačka federalna Agencija za plovidbu i  hidrografiju je 5. decembra saopštila da će „Fortuna“ sve do 31. decembra izvoditi radove u južnom delu Baltičkog mora.

Projekt „Severni tok 2“ 

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0